NASA’s SpaceX Crew-1-astronauten in het ISS aangekomen

NASA's SpaceX crew-1Drie Amerikaanse en een Japanse astronaut, alle vier zendamateur, zweefden op 17 november 2020 het ISS binnen. Daarmee is NASA’s SpaceX Crew-1 aangekomen in het ISS. De lancering van het eerste NASA- commerciële bemande ruimtevaartuig was dan ook een succes. De astronauten verblijven de komende zes maanden in het ISS op ongeveer 400 kilometer hoogte in een baan rond de aarde.

Een SpaceX Falcon-9-raket bracht het ruimtevaartuig Crew Dragon, Resilience gedoopt, in een baan om de aarde. Aan boord waren NASA-astronauten Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker. Ook aan boord was Soichi Noguchi van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

“De NASA komt zijn belofte aan het Amerikaanse volk en onze internationale partners na. We bieden veilige, betrouwbare en kosteneffectieve missies naar het internationale ruimtestation. Dit met gebruikmaking van de Amerikaanse particuliere industrie.”, aldus NASA-beheerder Jim Bridenstine.

NASA en SpaceX

“Dit is een belangrijke missie voor de NASA, voor SpaceX en onze voor partners bij JAXA. We kijken ernaar uit om deze bemanning op het station te zien aankomen om onze samenwerking voor de hele mensheid voort te zetten.” verklaarde hij verder.

Resilience werd ongeveer 12 minuten na de lancering in een baan om de aarde gebracht. De capsule kon 19 uur later autonoom aanmeren bij de voorste poort van de Harmony-module van het ISS. NASA Television en de SpaceX-website boden doorlopende live-verslaggeving.  We zagen het aanmeren, het openen van het luik alsook de ceremonie om de bemanning te verwelkomen aan boord.

“Ik zou niet trotser kunnen zijn op het werk dat we hier vandaag hebben verricht”, aldus Gwynne Shotwell, president en chief operating officer van SpaceX.

Meerdere firsts

Foto: SpaceX

De NASA’s SpaceX Crew-1-missie is de eerste van zes bemande missies die de NASA en SpaceX zullen uitvoeren als onderdeel van het Commercial Crew Program van het bureau. Deze missie heeft verschillende primeurs.

  • De eerste vlucht van het NASA-gecertificeerde commerciële systeem voor bemande vluchten
  • Eerste internationale bemanning van vier personen met een Amerikaans commercieel ruimtevaartuig
  • Voor het eerst zijn er langdurige niet zes maar zeven bemanningsleden aan boord van het ISS. Daardoor neemt de beschikbare tijd voor onderzoek toe

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voerde eerder dit jaar wel al een succesvolle demonstratiemissie uit met twee astronauten. Die was nodig voor de certificatie.

“Deze missie is een speciaal moment voor NASA en voor SpaceX”, aldus Steve Stich, manager van NASA’s Commercial Crew Program. “We keken ernaar uit om deze bemanning naar het ISS te krijgen om ons belangrijke werk voort te zetten. Ik wil alle teams danken voor de geweldige inspanning om de volgende generatie bemande ruimtevaart mogelijk te maken.”

Tijdens de vlucht bestuurt SpaceX het ruimtevaartuig vanuit het controlecentrum in Hawthorne, Californië. NASA-teams volgen de operaties van het ruimtestation tijdens de vlucht vanuit het Mission Control Center in het Johnson Space Center in Houston.

NASA’s SpaceX Crew-1-astronauten in het ISS aangekomen

Hopkins, Glover, Walker en Noguchi sluiten zich zo aan bij de Expeditie 64-bemanning. Die bestond namelijk uit commandant Sergey Ryzhikov en boordwerktuigkundigen Sergey Kud-Sverchkov en Kate Rubins.  Eerstgenoemde twee zijn van het Russische ruimteagentschap Roscosmos, terwijl Kate Rubins van NASA is.

“Het is een eer dat onze Japanse astronaut op deze Crew-1 Dragon deelneemt als de eerste astronaut van de internationale partner die aan het ISS-programma deelneemt”, aldus Hiroshi Sasaki, vice-president van JAXA.

Rubins, Hopkins, Glover, Walker en Noguchi zullen op donderdag 19 november om 9.55 EST (15:55 Nederlandse tijd) vanuit de ruimte deelnemen aan een live persconferentie voor de bemanning op NASA TV en de website.

Michael Hopkins is de commandant van het ruimtevaartuig Crew Dragon en de missie Crew-1. Hopkins is verantwoordelijk voor alle fasen van de vlucht, van lancering tot re-entry. Hij zal ook assisteren als Expeditie 64 boordwerktuigkundige aan boord van het station. Hopkins, geselecteerd als NASA-astronaut in 2009, bracht al 166 dagen in de ruimte door als langdurig bemanningslid van Expedities 37 en 38. Ook voltooide hij twee ruimtewandelingen van in totaal 12 uur en 58 minuten.

Vier nieuwe radioamateurs voor ARISS

De vier nieuw aangekomen astronauten op het ISS zijn alle vier radioamateurs. Laten we hopen dat ze wat vrije tijd zullen vinden om het amateurradiostation aan boord van het ISS te bedienen!

Op 13 november 2020 vierde ARISS 20 jaar amateurradio aan boord van het ISS.

In de afgelopen 20 jaar organiseerde ARISS bijna 1400 radiocontacten via amateurradio tussen de ISS-bemanning en scholen alsook met andere organisaties. De activiteiten van ARISS begonnen in 1996 als een samenwerking tussen nationale radioamateurverenigingen en amateursatellietorganisaties. Ze ontvingen daarbij de steun van professionele ruimtevaartorganisaties zoals de NASA.

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ