YOTA 2017 UK, een tour door Londen en ARISS contact

YOTA 2017 UK pa2dkTijdens de YOTA 2017 zijn we op het kamp met ongeveer 80 jongeren, deze zijn verdeeld over 5 kleinere groepen, Streams. Het Nederlandse team zit samen met ZS, 9A, OH & HA is de Morse Stream. Deze streams rouleren dagelijks over de verschillende activiteiten.

Maandag was het voor ons de beurt om buiten het kampterrein op pad te gaan. Op het programma stonden een  bezoek aan Bletchley park en SOTA activatie.

Op ongeveer een uurtje rijden van het kamp terrein, ligt Bletchley park. Beroemd vanwege het werk van de code krakers in de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig is het een museum en zit het National Radio Centre van de RSGB er gevestigd. Hier hebben we een rondleiding door het museum gehad, met onder andre een demonstratie van een Enigma machine en een Bombe, welke werden gebruikt voor het breken van de code. Tevens was hier de mogelijkheid om met het HF station in het NRC uit te komen als GB3RS. S’middags zijn we naar een SOTA locatie in de buurt geweest, Wendover Woods G/CE-005. Hier zijn we actief geweest als GB3HQ/YOTA. Een mooie kans om onze zelf gebouwde 17m antennes uit te proberen.  Na het avond eten hebben Lennart en Lisa een treasure hunt georganiseerd. Teams moeten met behulp van een kaart vragen op het kampterrein vinden. De vragen waren radio gerelateerd. Het team dat als eerste alle vragen had gevonden en juist beantwoord kreeg de locatie van de schat (iets lekkers om te eten).

Van een Londen tour naar verbinding met het ISS

Dinsdag stond een Londen tour op het programma. Nadat we naar het station waren gebracht gingen we met de trein en de Underground naar Londen. Daar kregen we een tour door de stad van een van de beste gidsen. De tour leidde ons langs al de bezienswaardigheden  in de stad. ’S middags hebben we een bezoek gebracht aan het National Science Museum waar een hoop te zien was van machines uit het stoomtijdperk tot aan de Sojoez kapsule waarmee Tim Peak in 2016 terugkeerde naar de aarde. ’S Avonds vond het ARISS contact plaats met astronaut Paolo Nespoli. In tegenstelling tot het ARISS contact tijdens Yota Oostenrijk ging was het een directe verbinding met het ISS en geen telebridge contact. Bij de eerste poging ging er waarschijnlijk iets mis aan de kant van het ISS, waardoor we wel beeld (Ham TV) maar geen geluid hadden. Door hard werk van veel mensen van zowel het ARISS team als NASA in Houston konden we 90 minuten later tijdens de volgende overkomst nog een poging doen. De 2e poging ging perfect en we hebben in ongeveer 10 minuten onze vragen aan Paulo kunnen stellen.