ARISS, NASA, ESA onderzoeken radioprobleem ISS

ARISS, NASA, ESA onderzoeken radioprobleem ISS

ARISS, NASA en ESA onderzoeken nog steeds het radioprobleem met de amateurradio aan boord van het ISS. Het probleem ontstond na de ruimtewandeling op 27 januari 2021. Daarbij werd een aantal kabels verlegd. Het station was uitgeschakeld vanwege de aanpassingen aan kabels. Daaronder was ook de antennekabel van het amateurstation. Daarna bleek het amateurstation NA1SS echter niet meer operationeel. Schoolcontacten waren alleen nog mogelijk met de apparatuur in de ISS-servicemodule.

Ruimtewandeling

De Columbusmodule heeft een uitbreiding met het Bartolomeoplatform. Dat is namelijk de nieuwste adapter waaraan verschillende missies kunnen aankoppelen. Daarvoor was nieuwe bekabeling nodig. Tijdens de ruimtewandeling op 27 januari is een coaxkabel met twee RF-connectors vervangen door een met vier connectors. Daardoor is er nu plaats voor drie in plaats van één experiment naast ARISS. Na deze vervanging werkte de downlinkechter  niet meer.

Payload anomaly

ARISS, NASA en ESA onderzochten vervolgens het radioprobleem, dat nu een payload anomaly heet. Ariss gaat nu een serie tests doen met APRS en drie verschillende kabelcofiguraties. Gedurende de komende dagen gaan de tests met de standaard APRS-frequentie van 145.825 MHz. Daarmee wordt de mogelijkgheden van het systeem getest. Regelmatig zet de bemanning dan ook de radio uit om kabels te verwisselen. Dan kan ARISS proberen het probleem te lokaliseren. De preciese tijden waarop dit gebeurt zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van bemanningsleden.

Geen garantie

Frank Bauer, KA3HDO zegt: “We kunnen niet garanderen dat dit het probleem met de radio zal oplossen, maar we moedigen het gebruik van ARISS APRS-operaties aan gedurende deze tijd.” Als de tests niet succesvol zijn is er de mogelijkheid van een nieuwe ruimtewandeling, waarbij de toestand van voor 27 januari wordt hersteld. Dat laatste gebeurd overigens alleen als de tijd dat toestaat.

Bauer vraagt gebruikers geen “no contact”-emails te sturen of op meldingen te doen op social media, omdat dat teveel is voor het ARISS-team. Maar als je de APRS hoort of er over kunt werken, laat het dan weten met datum en tijd en de locator van waaruit gewerkt werd.

 

Bron: ARRL