AMSAT-Argentinië zet de vrijdrijvende APRS/WSPR-boei LU7AA in zee

Op donderdag 30 januari om 14:00 UTC heeft AMSAT-Argentinië de vrijdrijvende boei LU7AA uitgezet op de Zuidelijke Atlantische Oceaan. De boei zendt een APRS-signaal uit, waardoor zijn positie te volgen is. Daarnaast fungeert de boei ook als een WSPR-baken op de 20m-band. Inmiddels is het baken al over de hele wereld ontvangen.

De boei is op 100 km uit de kust van Mar del Plata (Argentinië) in zee geplaatst, waardoor hij meedrijft met de oostelijke zeestromingen en winden.

AMSAT-Argentinië gebruikt de boei voor propagatie-onderzoek op HF en VHF. Het is bijvoorbeeld interessant om te onderzoeken of het APRS-signaal op 2 meter goed wordt doorgezet via APRS-amateursatellieten.

APRS-baken LU7AA-8

Het APRS-baken met roepnaam LU7AA-8 zond aanvankelijk uit op de APRS-frequentie van Argentinië: 144.930 MHz. Inmiddels is de uitzendfrequentie 145.825 MHz, waardoor het signaal kan worden doorgezonden (digipeated) via amateursatellieten die APRS ondersteunen. Het signaal is echter nog niet opgepikt. Daardoor rapporteert de website aprs.fi nog steeds (7 februari) dat het baken zich in Buenos Aires bevindt: APRS LU7AA-8. De boei is echter wel via aprs.fi te volgen. AMSAT-Argentinië stuurt namelijk positie-informatie afkomstig van het WSPR-baken door naar aprs.fi. Ze gebruiken daarvoor de APRS-roepnaam LU7AA-6: APRS LU7AA-6.

WSPR-baken LU7AA

Positie LU7AAHet WSPR-baken gebruikt de roepnaam LU7AA en zendt uit op 14,0956 MHz. Het uitgangsvermogen bedraagt 900 mW. Ondanks dit relatief geringe vermogen, wordt het baken over de gehele wereld ontvangen: ontvangstrapporten LU7AA (pagina laadt vrij langzaam).

Wat is APRS?

APRS is de afkorting voor Automatic Packet Reporting System. Dit is een wereldwijd netwerk van gekoppelde zendontvangers die automatisch berichten met elkaar uitwisselen via het packetradio-protocol. Het systeem maakt gebruik van de frequentiebanden van radioamateurs, veelal op VHF en UHF. APRS wordt met name ingezet om de positie van objecten door te geven, maar kan ook andere berichten doorzetten. Zo zijn er wereldwijd ook vele amateurweerstation die hun data via APRS versturen. Via de zogenoemde APRS Internet Service (APRS-IS) is het systeem gekoppeld aan het internet waardoor het berichtenverkeer door iedereen gevolgd kan worden, bijvoorbeeld via de website aprs.fi.

Wat is WSPR?

WSPR (spreek uit: whisper, het Engelse woord voor fluisteren) is de afkorting van Weak Signal Propagation Reporter. Dit is een protocol dat gebruikt wordt om de propagatie van relatief zwakke radiosignalen na te gaan. In eerste instantie ontwikkelde het team van Joe Taylor (K1JT) het protocol en de bijbehorende software, maar het is inmiddels als open source beschikbaar.

Bakens die gebruik maken van het WSPR-protocol zenden met korte tussenposes hun call, positie en uitgangsvermogen uit. Door de zeer smalle bandbreedte (6 Hz) van de WSPR-signalen, hebben ze een relatief grote reikwijdte. WSPR-signalen zijn nog te decoderen bij een signaalruisverhouding van slechts -28 dB bij een bandbreedte van 2500 Hz. De ontvangstsoftware van deze signalen stuurt de ontvangen gegevens, inclusief ontvangstrapport, door via het internet naar het WSPRnet. WSPRnet slaat de gegevens op in een centrale databank, maar maakt ze ook toegankelijk via een landkaart: WSPRnet map.  Op deze manier beschikken we op ieder moment over inzicht over de propagatiemogelijkheden op diverse amateurbanden.

Meer informatie

 

Bron: AMSAT-UK