Radioamateurs bereiken als eersten bewoonbare planeet TOI700d

Astronomen doen al tientallen jaren onderzoek naar buitenaards leven. Van verschillende missies naar Mars tot het luisteren naar radiosignalen van beschavingen elders in het heelal. Als er een buitenaardse beschaving is, dan is de kans groot dat men ook op zoek is naar intelligent leven buiten hun planeet. Wie weet is een groen mannetje, vele lichtjaren hiervandaan, met zijn versie van de Dwingeloo telescoop op zoek naar radiosignalen van andere beschavingen. Wanneer dat groene mannetje dan radiosignalen van de Aarde ontvangt, met welke mensen maakt hij als eerste kennis?

Eerste radiosignalen reizen nog door de ruimte

De eerste radiosignalen die vanaf de Aarde de ruimte in werden gezonden, zijn niet die van Marconi in 1895. Ondanks dat Marconi de allereerste radioverbinding legde, hebben die radiosignalen de Aarde nooit verlaten. De golflengte waarop Marconi uitzond, werd door de ionosfeer tegengehouden. Het was in de jaren ’20 van de vorige eeuw toen de eerste, door de mens gemaakte radiosignalen, de ruimte in reisden. En het waren radiozendamateurs die op de 80 meter, 40 meter en 20 meterband, hun eerste verbindingen maakten. Die radiosignalen van toen, reizen nog altijd met de snelheid van het licht door de ruimte. Ze hebben ondertussen al zo’n 100 lichtjaar in afstand afgelegd. Laat dat nu de afstand zijn tot TOI700d; een “bewoonbare” exoplaneet die wetenschappers eerder dit jaar in extase bracht.

TOI700d; de bewoonbare exoplaneet

TOI700d is een exoplaneet op 100 lichtjaar afstand van de Aarde. Van alle tot nu toe ontdekte exoplaneten, lijkt TOI700d nog het meeste op onze Aarde. De planeet ligt in de zogenaamde bewoonbare zone rondom de dwergster TOI700 en is iets groter dan onze aardbol. Als deze planeet intelligente levensvormen herbergt, dan zal die beschaving rond deze tijd de eerste radiosignalen vanaf de Aarde ontvangen. Radiosignalen van radiozendamateurs die in de jaren ’20 hun eerste uitzendingen deden op de kortegolf!

Als je wat lelijks door de microfoon roept

Sindsdien zenden we onafgebroken een breed spectrum aan radiosignalen de ruimte in. Van een commercieel radiostation tot digitale satelliet TV, van een Russische OTH-radar tot je eigen GSM-signaal. Dan kun je jezelf meteen afvragen, welk beeld die buitenaardse beschaving van de mensheid krijgt voorgeschoteld, wanneer de zoveelste herhaling van de film Rambo of The Godfather de ether in gaat. Hopelijk dat de communicatie van radiozendamateurs een stuk vriendelijker overkomt, alhoewel we op de banden ook niet altijd even vriendelijk naar elkaar zijn. Dus wees gewaarschuwd als je wat lelijks door de microfoon roept of via je toetsenbord in FT8 de ether instuurt. Een groen mannetje luistert mogelijk ergens mee!

40 lichtjaar onderweg

Zelf ben ik (Jean-Paul Suijs PA9X) al wat jaren actief met radio. Ik wilde daarom weten welke sterren mijn radiosignalen al gepasseerd zijn.  In 1980 produceerde ik namelijk als 7-jarig jongetje mijn eerste radiosignalen op 27 MHz. Mijn “CQ 14” is nu ruim 40 lichtjaar onderweg en heeft op het moment van schrijven al 433 “sterrensystemen” gepasseerd.

Inmiddels 472 dB verzwakt

Op het moment van schrijven arriveert mijn allereerste “CQ” bij de ster Gliese 179 in het sterrenbeeld Orion en is die nu onderweg naar de ster Beta Trianguli Australis in het sterrenbeeld Zuiderdriehoek. Enige kanttekening; over deze afstand, ca. 378.429.200.000.000.000.000 km, is mijn signaal inmiddels minimaal 472 dB verzwakt.

Welke sterren heb jij al gepasseerd?

Wil je weten welke sterren jouw radiosignalen al gepasseerd zijn? Op deze website vind je een overzicht van alle sterren binnen 50 lichtjaar van de Aarde. In kolom 12 staat de afstand in lichtjaar.  Ben je al meer dan 50 lichtjaar onderweg? Check dan deze Wikipedia pagina voor meer sterren tot 75 lichtjaren afstand. Bereken ook meteen de verzwakking van je signaal met deze online calculator.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?