Vrijdrijvende APRS/WSPR-boei NEMO-1 tijdelijk uit zee

NEMO-1 LU7AA boeiTwaalf dagen lang dobberde de boei NEMO-1 op de Zuidelijke Atlantische Oceaan en werd zijn WSPR-baken met roepnaam LU7AA over de hele wereld ontvangen. AMSAT-Argentinië (AMSAT-LU) bouwde de boei om propagatie-onderzoek te doen op zowel HF als VHF. Helaas is het project tijdelijk onderbroken: de boei is weer aan land. De verwachting is echter dat AMSAT-LU over ongeveer 20 dagen een nieuwe poging gaat wagen.

Tijdelijk aan land

Zoals wij vorige maand berichtten, zette AMSAT-LU op 30 januari om 14.00 UTC de vrijdrijvende boei NEMO-1 in zee. De vissersboot Portheño vervoerde de NEMO-1 toen en zette hem zo’n 70 km ten oosten van Mar del Plata overboord.

De boei, met een WSPR-baken op 14,956 Mhz en een APRS-baken op VHF, legde in 12 dagen een afstand van 1100 km af. De tocht eindigde echter op 11 februari toen het tonijnschip Juan Pablo II langs de boei voer en hem hem uit het water haalde. De kapitein van het schip, Rinaldi Yaco, zag dat de NEMO-1 zinkende was en besloot de boei te redden. Rinaldi informeerde vervolgens AMSAT-Argentinië over zijn vondst.

De NEMO-1 reisde nog acht dagen mee aan boord van het tonijnschip. Gedurende die tijd bleven de bakens overigens gewoon werken. Op 19 februari meerde de Juan Pablo II af in de haven van Mar del Plata, waar leden van de lokale radioclub de NEMO-1 ophaalden.

Terug naar het hoofdkwartier

NEMO-1 op weg naar huis

NEMO-1 op weg naar huis

Een groep van AMSAT-LU heeft de boei inmiddels ter reparatie teruggebracht naar het AMSAT-hoofdkwartier in Buenos Aires. Na reparatie zullen zij de NEMO-1 opnieuw in de oceaan zetten om het propagatie-onderzoek voort te zetten. De boei zal dan echter verder uit de kust in zee worden gebracht, tot zo’n 300 km ten oosten van Mar del Plata. Dat gaat waarschijnlijk over vijftien tot twintig dagen gebeuren.

Wat is APRS?

APRS is de afkorting voor Automatic Packet Reporting System. Dit is een wereldwijd netwerk van gekoppelde zendontvangers die automatisch berichten met elkaar uitwisselen via het packetradio-protocol. Het systeem maakt gebruik van de frequentiebanden van radioamateurs, veelal op VHF en UHF. APRS wordt met name ingezet om de positie van objecten door te geven, maar kan ook andere berichten doorzetten. Zo zijn er wereldwijd ook vele amateurweerstation die hun data via APRS versturen. Via de zogenoemde APRS Internet Service (APRS-IS) is het systeem gekoppeld aan het internet waardoor het berichtenverkeer door iedereen gevolgd kan worden, bijvoorbeeld via de website aprs.fi.

Wat is WSPR?

WSPR (spreek uit: whisper, het Engelse woord voor fluisteren) is de afkorting van Weak Signal Propagation Reporter. Dit is een protocol dat gebruikt wordt om de propagatie van relatief zwakke radiosignalen na te gaan. In eerste instantie ontwikkelde het team van Joe Taylor (K1JT) het protocol en de bijbehorende software, maar het is inmiddels als open source beschikbaar.

Bakens die gebruik maken van het WSPR-protocol zenden met korte tussenposes hun call, positie en uitgangsvermogen uit. Door de zeer smalle bandbreedte (6 Hz) van de WSPR-signalen, hebben ze een relatief grote reikwijdte. WSPR-signalen zijn nog te decoderen bij een signaalruisverhouding van slechts -28 dB bij een bandbreedte van 2500 Hz. De ontvangstsoftware van deze signalen stuurt de ontvangen gegevens, inclusief ontvangstrapport, door via het internet naar het WSPRnet. WSPRnet slaat de gegevens op in een centrale databank, maar maakt ze ook toegankelijk via een landkaart: WSPRnet map.  Op deze manier beschikken we op ieder moment over inzicht over de propagatiemogelijkheden op diverse amateurbanden.

Meer informatie

 

Bronnen: AMSAT en AMSAT-LU