Kort radioamateurnieuws – week 35, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. Polar Battle georganiseerd door NRAU;
 2. DNAT videoreportage bij de VRZA;
 3. Omroep Zender Museum is weer te bezoeken;
 4. RAZzies September is uit in PDF;
 5. Meer dan 100 RF calculators in één Windows pakket.

Kort radioamateurnieuws

1. Polar Battle georganiseerd door NRAU

De Nordic Amateur Radio Union (NRAU) en initiatiefnemers Ingo (SE5E/SM5AJV) en Martti (OH2BH/OH0B) bundelen de krachten om een jaarlijkse “Polar Battle” te organiseren. Dit in het kader van de Scandinavische Activiteiten Contest (SAC).

 • SAC CW: 16-17 september 2023, 12.00 – 11.59 UTC
 • SAC SSB: 14-15 oktober 2023, 12.00 – 11.59 UTC

We waren afwezig in 2022, maar dit jaar komen we sterker dan ooit terug. Met aangepaste regels en de spirit om twee weekends vol radiopret door te brengen met jullie van over de hele wereld. We streven naar deelname van honderd DXCC-landen. In ruil daarvoor bieden we jullie zo’n 500 Scandinavische stations om mee te spelen. Dit omvat enkele sappige vangsten in JW, OH0, OX en TF.

De 2023 regels zijn via deze link te lezen. Jullie deelname aan deze Scandinavische contest wordt zeer gewaardeerd.

2. DNAT videoreportage bij de VRZA

Onze collega’s van de VRZA, de Vereniging van Radio Zend Amateurs, hebben een mooie videoreportage gepubliceerd over het Duits Nederlands Amateur Treffen (DNAT) dat van 24 tot en met 27 augustus jongstleden werd georganiseerd.

Bekijk zelf de in beide het Nederlands en het Duits gesproken reportage van de “Deutsch Niederländische Amateurfunker Tage in Bad Bentheim, net over de Nederlandse grens in Duitsland. Heb je naar aanleiding van deze video interesse gekregen in het evenement? Kom volgend jaar dan ook zelf eens kijken! En neem gerust de hele familie mee, want ook voor niet-radioamateurs is er tijdens het DNAT ruimschoots voldoende te beleven.

3. Omroep Zender Museum is weer te bezoeken!

Even geduld voor 5 MHzHet heeft even geduurd maar geduld wordt beloond. Na grondige voorbereiding is onze nieuwe tentoonstelling helemaal klaar voor bezoekers. Het is daarom weer mogelijk uw bezoek te reserveren via onze OZM website. Komende maanden zijn er nog acht mogelijkheden om het Omroep Zender Museum te bezoeken. Kijk op de pagina ‘Bezoek het museum‘ en alles wijst zich vanzelf.

En er is een nieuwe OZM-nieuwsbrief uitgestuurd. Natuurlijk met aandacht voor de bezoekmogelijkheden (al dan niet in combinatie met een evenement) in de komende periode. En tóch weer (interne) verhuizingen en opruimslagen. Plus als toetje een uitleg hoe in de jaren vijftig televisiebeelden met geluid vanaf een locatie bij u in de huiskamer terecht kwamen. Deze en alle oudere nieuwsbrieven zijn hier te vinden.

4. RAZzies September is uit in PDF

De RAZzies voor de maand September 2023 is uit! Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Met in dit nummer de volgende onderwerpen:

 • APRS transceiver: vervolg
 • APRS add-on (B)
 • Opa Vonk: HF Push-pull uitkoppeling
 • De bouw van een remote 2m station
 • PA3CNO’s Blog
 • Afdelingsnieuws

Je kunt de volle 32 pagina’s leesplezier hier downloaden.

5. Meer dan 100 RF calculators in één Windows pakket

Het gratis te downloaden WinRFCalc is gestaag gegroeid tot een veelzijdige gereedschapskist voor iedereen die werkzaam is met RF-elektronica. In de huidige ontwikkelingsversie V2.4.0.0, met een beoogde releasedatum van januari 2024, zijn op dit moment meer dan 100 verschillende calculators geïntegreerd die een grote verscheidenheid aan onderwerpen met betrekking tot RF-ontwerp behandelen. Je kunt met een berichtje geïnformeerd worden wanneer deze release beschikbaar is.

Of je nu de componenten in RF-filters moet berekenen, de intermodulatieprestaties van een systeem of het ontwerp van een Magnetic Loop zendantenne voor de HF-frequenties, veel van deze onderwerpen komen aan bod in de volgende update van WinRFCalc. Maar in de huidige V2.3.2.3 versie vindt u ook al een méér dan indrukwekkende hoeveelheid RF-calculators. Kijk hier voor de hoofdonderwerpen. Of klik hier voor de instructievideos.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.