Kort radioamateurnieuws – week 34, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. IWAB-cursussen voor het F- en N-examen starten in september, 
  2. Video: QRM-eliminator,
  3. RSGB-DX-nieuws.

Kort radioamateurnieuws

1. IWAB-cursussen voor het F- en N-examen starten in september

IWAB (Iedereen Wordt Alsmaar Beter) organiseert een onlinecursus die opleidt tot het N- of F-zendexamen. De eerstvolgende N-cursus start op 26 september. De F-cursus start een dag later, op 27 september.

De training is voor iedereen toegankelijk en bovendien gratis. Het studiemateriaal, inclusief examentraining, is beschikbaar op de IWAB-website. De online begeleiding via het programma Teamspeak is voor de N-cursus op maandag- en donderdagavonden vanaf 20:00 uur. Voor de F-cursus is dat steeds een dag later, eveneens vanaf 20:00 uur.

Inschrijven kan tot 26 september via e-mail: pa7mk(@)pi2gor.nl.

Kijk voor meer informatie op IWAB-website: http://www.iwab.nu/

2. Video: QRM-eliminator

Een QRM-eliminator is een apparaatje dat lokale QRM, bijvoorbeeld veroorzaakt door ledlampen, helpt te onderdrukken. Het basisprincipe is vrij simpel.

Het apparaatje beschikt over twee antenne-ingangen. Eén is bedoeld voor de hoofdantenne en ontvangt zowel het gewenste als het stoorsignaal. De tweede zou bij voorkeur zo veel mogelijk van het stoorsignaal moeten oppikken en zo weinig mogelijk van het gewenste signaal. Tijdens ontvangst wordt het signaal van de tweede antenne zodanig versterkt/verzwakt en in fase gedraaid, dat wanneer de signalen van beide antennes worden opgeteld, de stoorcomponent wordt opgeheven. Een QRM-eliminator kan op deze manier een uiterst effectief hulpmiddel zijn, maar de effectiviteit is afhankelijk van het soort stoorbron en het aantal daarvan.

In een recente YouTube-video demonstreert Mat M0DQW de werking van een QRM-eliminator: QRM ELIMINATOR – Solve Your QRM Problems EASY!

Steve VE2WZ maakte eerder ook al een video over dit onderwerp, en behandelt daarin de onderliggende principes in meer detail: How to use a noise canceller/phase box to eliminate local noise.

3. RSGB-DX-nieuws

Uit het RSGB DX News:

  1. Masa JA0RQV verwacht weer actief te zijn als A35JP vanuit Tonga (IOTA OC-049) tot 24 september. In zijn vrije tijd werkt hij in CW, SSB en FT8 op de amateurbanden van 6 tot 80 meter. QSL via Logbook of The World, Club Log’s OQRS of via het bureau naar JA0RQV.
  2. Ed ES2TT is actief als ES2TT/1 vanaf Aegna Island ([A-gina], EU-149) op 27 augustus, en als ES2TT/0 vanaf Hiiumaa Island ([He-u-ma], EU-034) op 3 en 4 september. Hij zal CW en SSB werken op de 40, 30 en 20 meter. QSL via Club Log’s OQRS, of via zijn roepnaam thuis, rechtstreeks of via het bureau.
  3. Marek zal in zijn vrije tijd actief zijn als FH4VVK  terwijl hij gestationeerd is in Petite-Terre op Mayotte (AF-027) tot 1 april 2024. QSL via eQSL of rechtstreeks. Meer informatie op: QRZ.com.

Met dank aan Tom PC5D voor de melding

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.