Kort radioamateurnieuws – week 28, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Dit weekend: SSB/CW-contest VERON/IARU op 70 MHz, 
  2. Tweeduizendste Tamboerronde op 28 augustus, 
  3. Video: Tonight@8-lezing over “radiogolven en antennes… en meer”

Kort radioamateurnieuws

1. Dit weekend: VERON-SSB/CW-contest op 70 MHz

VERONDit weekend is de VERON-SSB/CW-contest op 70 MHz. Deze 24-uurscontest start vanmiddag om 14:00 UTC en eindigt morgen om 14:00 UTC.

De behaalde punten in deze derde contest uit de serie 50/70Mhz-contesten worden opgeteld bij de punten van de 50MHz-contest van juni (deel 1) en de 50MHz-contest van juli (deel 2).

Handig om te weten is dat deze 70MHz-contest samenvalt met de RSGB 70 MHz Trophy Contest, die vanmiddag van 14:00 tot 20:00 UTC wordt gehouden.

Bekijk meer details op de speciale ‘VHF en hoger’-website: VERON-competitiewedstrijden en overige 24-uurscontesten.

2. Tweeduizendste Tamboerronde op 28 augustus 2022

Al sinds 1984 wordt door de VERON-afdeling Hoogeveen (A26) de Tamboerronde gehouden. Leo PA3ELQ is al sinds jaar en dag first operator van deze ronde. Vanuit zijn shack houdt hij op zondag 28 augustus de tweeduizendste ronde. Een moment om even bij stil te staan.

Meeluisteren? De ronde vindt elke zondag plaats op 145,250 MHz en kan ook worden gestreamd. Kijk op de website van VERON-afdeling A26 voor meer informatie: Webstream Tamboerronde.

3. Video: Tonight@8-lezing over “radiogolven en antennes… en meer”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 4 juli 2022 stond een lezing van Peter Duffet-Smith (G3XJE) op het programma. Hij besprak zaken die iedere amateur ongetwijfeld bekend zullen voorkomen, maar die zeker de moeite waard zijn om nog eens te horen.

Hij sprak namelijk over radiogolven, antennes, stralingspatronen, antenneversterking, vermogen in en uit je antenne krijgen, resonantie, of juist het ontbreken daarvan, antennevoedingslijnen en hun impedantie, VSWR (doet het er echt toe?), en meer…

Voor wie die presentatie gemist heeft, is deze nu beschikbaar op het YouTube-kanaal van de RSGB: Radio waves and antennes…and all that.

Een overzicht van eerdere Tonight@8-lezingen: Tonight@8 – live webinars

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.