Kort radioamateurnieuws – week 42, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. EMC: BNetzA haalt drie producten van de markt, 
  2. Morgen, 24 oktober: Space Colloquium AMSAT-UK,
  3. Morgen, 24 oktober: VLF-zender SAQ zendt uit op de Dag van de Verenigde naties, 
  4. Indiase amateurs doen mee aan Parks on the Air (POTA)

Kort radioamateurnieuws

1. EMC: BNetzA haalt drie producten van de markt

BNetzA MainzDe Duitse Bundesnetzagentur (BNetzA) weert drie producten die niet voldoen aan de Europese EMC-richtlijn 2014/30/EU van de Duitse markt. Dat meldt zij in haar officiële publicatie Amtsblatt 18 van 22 september jongstleden. Het gaat om de volgende producten:

Alle drie de producten voldoen niet aan de administratieve voorwaarden van de EU-richtlijn, met name t.a.v. EC-markering en conformiteitsverklaring. Daarnaast testten de laatste twee ook negatief op EMC-storingsgevoeligheid en EMC-storingsemissie.

2. Morgen, 24 oktober: Space Colloquium AMSAT-UK

afbeelding AMSAT-UK-logoHet jaarlijkse colloquium van de Britse amateursatelliet-organisatie AMSAT-UK is ook dit jaar een online-evenement, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Aanmelding is echter wel vereist. Het officiële programma begint op 24 oktober om 9:45 UTC en duurt tot 15:00 UTC. AMSAT-UK maakt gebruik van het online-platform Zoom, maar het programma zal ook live te volgen zijn via het YouTube-kanaal van AMSAT-UK.

Bezoek voor het programmaoverzicht, maar ook voor online-aanmelding de website van AMSAT-UK: AMSAT-UK Colloquium 2021

3. Morgen, 24 oktober: VLF-zender SAQ zendt uit op Dag van de Verenigde Naties

Op de Dag van de Verenigde Naties, zondag 24 oktober 2021, zendt de historische Alexanderson-dynamo in Grimeton (Zweden) een boodschap naar de hele wereld. Het station, dat het bericht in CW op 17,2 kHz zal uitzenden, gebruikt daarbij de roepnaam SAQ. De boodschap van dit jaar is samengesteld door de Zweedse mensenrechtenadvocate en duurzaamheidsexpert mevrouw Parul Sharma. Anders dan vorig jaar zullen er dit jaar wel weer gasten tijdens de uitzending aanwezig zijn. De uitzending start om 14:25 UTC.

Lees voor meer details ons eerdere artikel: SAQ Grimeton zendt uit op 24 oktober, Dag van de Verenigde Naties

4. Indiase amateurs doen mee aan Parks on the Air (POTA)

Via Southgate Amateur Radio News laten Arunava VU3XRY en Abhrajit VU3YDA weten dat zij als eersten in India meededen aan Parks on the Air, een programma dat het mobiel activeren van regionale en nationale parken promoot. De twee deden dat op een hoogte van ruim 1800 meter boven zeeniveau in het Kanchanjungha National Park in Sikkim, India.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.