Meer dan 4700 radiostoringen verholpen in Duitsland tijdens 2018

Meer dan 4700 radiostoringen verholpen in Duitsland tijdens 2018De Duitse collega’s van ons Agentschap Telecom, het Bundesnetzagentur, hebben in 2018 meer dan 4700 radiostoringen onderzocht en verholpen. Of zoals Dhr. Jochen Homann, “Präsident” van dit Bundesnetzagentur het in dit jaarverslag verwoord:…

Het gebruik van radioverbindingen is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Onze test- en meetdienst zorgt voor storingsvrije radioverbindingen.

Veiligheid van burgers in het geding

Vier mogelijke interferentiepaden

In 2018 identificeerde en elimineerde de test- en meetdienst bij onze oosterburen 4700 storingen. Daarbij ging het om radio-interferentie en elektromagnetische incompatibiliteit.

Bij meer dan 1200 van deze gevallen was de veiligheid van burgers in het geding. Bijvoorbeeld door storing van het luchtverkeer. Of bij interferentie in de radiocommunicatie van hulpdiensten. Echter, naast brandweer en politie bleken ook de spoorwegen en openbare mobiele netwerken regelmatig RF-storingen te ervaren.

Frequentiegebruik zonder frequentietoewijzing

Uitvoering van een controlemeting

Naast de opheldering van EMC-problemen en RF-storingen heeft men ook doelgericht gezocht naar frequentiegebruik zonder frequentietoewijzing. Om zo toegewezen frequenties tegen misbruik te beschermen. Hierbij werden in 2018 meer dan 1600 apparaten en WLAN-netwerken buiten dienst genomen.

Deze bleken op niet-toegewezen frequenties te worden gebruikt. Vaak is dit apparatuur die de EU is binnengekomen via online winkels. Maar die spullen zijn vaak niet goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Lokale aanwezigheid voor landelijke dekking

Meetvoertuig uit de regio Mainz

De Duitse test- en meetdienst werkt vanuit negentien locaties. Op deze wijze realiseert men landelijke dekking. Naast stationaire meet- en peilstations worden radio-meetvoertuigen en speciale opsporingsvoertuigen gebruikt.

De dienst is 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar. Niet alleen voor instellingen en bedrijven, maar ook voor consumenten. Ze zijn daarbij per e-mail bereikbaar. En ook telefonisch. Dat alles is kosteloos mits je zelf niet de veroorzaker bent van de storing.

En in Nederland???

Duitsland is qua oppervlakte pakweg 8,5 maal Nederland. Als we de inwoners rekenen, dan is Duitsland bijna 5 maal Nederland. En een bekende economische uitspraak is: “als Duitsland niest is Nederland verkouden“. Dus de vraag dringt zich op of en in hoeverre deze Duitse storingsgetallen naar Nederland te vertalen zijn.

Helaas hebben wij daar het antwoord (nog) niet op. Maar wel weten wij dat RF-storingen ook in Nederland een steeds groter probleem worden. Van ongemak (fietscomputer) tot levensgevaarlijk (havengebied, luchthaven). Binnen de VERON is de EMC-EMF Commissie het aanspreekpunt voor deze zaken. Met lokale experts. En daarbij kunnen we alle hulp goed gebruiken. Dus wordt lid van de VERON.