Fietsers gestoord door LED verlichting

Fietsers gestoord door LED verlichtingWe weten dat (ondeugdelijke) LED verlichting de luchtvaart en scheepvaart stoort. Maar dat ook fietsers last hebben van LED lampjes verraste ons. Alhoewel het eigenlijk ook weer niet echt verbazend is. Immers, veel fietsers hebben een fietscomputer op het stuur bevestigd. En die communiceert op zijn beurt weer draadloos met de nodige sensoren bij de wielen. Ook is GPS ontvangst vaak een integraal onderdeel van zo’n systeem. Kortom, veel gevoelige elektronica, draadloos communicerend, en dicht op elkaar gemonteerd.

Afstand houden?

Op het Fiets Forum lezen we verschillende verhalen over storing van fietscomputers. Zo meld iemand dat tijdens avondritten de fietscomputer geen verbinding krijgt met de draadloze sensoren als de LED verlichting aan staat. Pas wanneer de fietscomputer verder dan 20 centimeter van de lamp af wordt gehouden werkt het weer. Maar zo’n fietsstuur biedt helaas niet veel ruimte voor alternatieve bevestigingsplekken. Dus de melder zou met beugeltjes in de weer gaan om te proberen een werkbare situatie te creëren. Niet echt een elegante oplossing.

Ochtendhumeur?

Een ander op dat forum denkt dat zijn fietscomputer een ochtendhumeur heeft. Het ding is ‘s-ochtends niet eens aan te krijgen. Maar ‘s-middags, weer op weg naar huis, werkt het apparaat altijd feilloos. Heel vreemd. Maar toen de klager een keer wat later naar huis ging, en onderweg de LED verlichting aan moest, ging de fietscomputer gelijk uit. Het kwartje viel. Iedere ochtend was de LED verlichting steevast aan. Dus daarom weigerde de fietscomputer altijd vroege dienst. De proef op de som gaf uitsluitsel; Verlichting uit gedaan en de fietscomputer floepte gelijk weer aan…

Hoe zit het met fietsers op e-Bikes?

Maar waar wij ons nu wel zorgen over maken zijn die populaire e-Bikes. Daar zit ook de nodige slimme en complexe elektronica in. En natuurlijk bijbehorende sensoren inclusief bediening vanaf het stuur. Wat gebeurt er wanneer je zo’n ondeugdelijk storend LED-lampje vlak bij de boordcomputer van je e-Bike plaatst? Misschien iets voor ANWBFietsersbond of Veilig Verkeer Nederland om eens wat aandacht aan te besteden vóór dat er ongelukken gebeuren?