Bouw zelf eens een compleet radioamateur station

Bouw zelf eens een compleet radioamateur station

Frank Harris (K0IYE) met zijn radioamateur station

Wellicht heb je er ook wel eens over nagedacht. Om je eigen radioamateur station helemaal zelf te bouwen. Frank Harris (K0IYE) voegde de daad bij het woord. En zo is hij 15 jaar geleden met die zelfbouw gestart. Wat deed hij toen hij zich realiseerde dat zijn zelfbouw amateurstation eigenlijk best wel uniek bleek? Toen is hij er een boek over gaan schrijven. Om als leidraad voor anderen te dienen. En dat boek is gratis beschikbaar.

De zelfbouw van een compleet radioamateur station

De vreugde, frustraties en overwinningen tijdens het zelf bouwen van je eigen radioamateur station!

Gedurende de afgelopen honderd jaar is amateur radio geëvolueerd naar vele verschillende hobby’s. Sommige amateurs genieten van een wedstrijd in het weekend. Om daarbij zoveel mogelijk verbindingen te maken.  Anderen praten met zoveel mogelijk van de 341 roepletter gebieden die de wereld rijk is. En al doende verzamelen ze QSL kaarten om het te bewijzen. Weer andere amateurs houden van lekker lang met vrienden via de ether kletsen. En zo zijn er ook die over grote afstanden communiceren op de UHF frequenties. Daarbij gebruik makend van satellieten, meteorieten, aurora en andere alternatieven voor een door zonnevlekken geladen ionosfeer. Ook voorzien sommigen in noodcommunicatie tijdens en na rampen.

Pdf-icoonVeel van ons zijn teruggekeerd naar de beginperiode van radio door eigen apparatuur vanaf “scratch” te bouwen. En daarbij starten de meeste zelfbouwers met QRP (laag vermogen) zenders. Als dat je zelfbouw behoefte niet bevredigd, dan kun je verder gaan met je gehele radioamateur station zelf te bouwen. Dat is wat ik heb gedaan. En waar mijn boek en website over gaan.

 

Het resultaat tot op heden van de zelfbouw van Frank Harris (K0IYE)

 

Inhoudsopgave van Frank’s boek

 1. The Fascination of Radio
 2. Homebuilding Amateur Radio Equipment
 3. Setting up an Electronics Workshop
 4. Hertzian Waves in the Basement
 5. Getting on the Air – What to do First
 6. Building a Homebrew QRP
 7. Building a Code Practice Receiver
 8. Power Supplies
 9. Accessories for the Transmitter
 10. Variable Frequency Oscillators
 11. Building a VFO for the Higher Bands
 12. Simplified QRO Amplifier Designs
 13. Building an All-Band Receiver
 14. Old-Tech Vacuum Tube Radio
 15. The Nobel Prize for Sideband
 16. Ancient Modulation and other Topics

Redactie-tip voor lezers met tablets en mobiele devices

We hebben gemerkt dat Frank’s website het niet met alle mobiele browsers even goed doet. Dus open je een van de hoofdstukken en zie je maar weinig tekst? Dan kun je er beter even een PC bij halen. Daarop openen de in HTML gevatte PDF’s wel goed. Eventueel kun je de hoofdstukken ook in PDF formaat downloaden. Dat mag van Frank, mits het voor een “non-profit” toepassing is.

Radio is magie. Beleef het met de VERON

Amateurradio is een fascinerende hobby met vele mogelijkheden en uitdagingen. VERON is met 6500 leden de grootste radiozendamateur vereniging van Nederland. Als lid van de International Amateur Radio Union is de VERON de enige vereniging die de Nederlandse zendamateurs vertegenwoordigd bij internationale overheden.

Sluit je aan bij de VERON en word lid