GENESIS-L en GENESIS-N van AMSAT-EA verloren gegaan bij lancering Alpha-raket

SpaceX Spaanse satellietenDe  eerste lancering van  de Firefly Alpha raket op 2 september vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië is mislukt. Daarbij gingen een aantal satellieten met radioamateurzenders verloren. Daaronder de GENESIS-L en GENESIS-N van AMSAT-EA. Ongeveer 2 minuten na de start deed zich een anomalie voor, waardoor de verkeersleiders de draagraket tijdens de vlucht vernietigden. Wat er precies gebeurde, is echter nog niet duidelijk. Het ziet er naar uit dat een van de raketmotoren niet goed functioneerde. Dit was triest nieuws voor AMSAT-EA (Spanje), aangezien GENESIS-L en GENESIS-N hun eerste zelfgebouwde satellieten waren.

Mach 1 en Max Q

Volgens de website van AMSAT-EA werden de GENESIS-satellieten vernietigd nadat het Firefly Alpha voertuig een anomalie vertoonde toen het een snelheid van Mach 1 bereikte en Max Q bereikte. Dit is namelijk het punt van maximale aërodynamische druk op het ruimtevaartuig. De lancering was een paar seconden voor het opstijgen tijdelijk gestopt, maar het aftellen werd vervolgens hervat.

GENESIS-L en GENESIS-N satellieten

GENESIS-L en GENESIS-N zouden een reeks telecommunicatie-experimenten uitvoeren. Daarbij zou vanaf de grond een poging tot baanbepaling en satellietidentificatie gedaan worden. Dit met behulp van een analyse van de Doppler-variaties te achterhalen uit te voeren vanaf radioamateurstations over de hele wereld.

Ook andere kleine satellieten verloren gegaan

Bij de mislukte lancering gingen ook de satellieten Serenity, Hiapo, de Cresst Dream Comet, en QUBIK-1 en QUBIK-2 verloren, alsmede Spinnaker-3/Firefly Capsule 1. Alle satellieten zijn ontworpen om amateurradiofrequenties te gebruiken voor telemetrie en/of communicatie.

Serenity, een 3U CubeSat, is ontwikkeld door Teachers in Space (TIS) om goedkope mogelijkheden te bieden voor het testen van educatieve experimenten in de ruimte. TIS heeft eerder middelbare scholen en andere academische instellingen begeleid bij het ontwikkelen en vliegen van suborbitale experimenten met behulp van hooggelegen ballonnen, stratosferische zweefvliegtuigen, en raketten. Dit was de eerste orbitale satellietmissie voor TIS. Serenity vervoerde een reeks gegevenssensoren en een camera om gegevens naar de aarde terug te zenden via amateurfrequenties.

Educatieve 1U CubeSat

Hiapo was een educatieve 1U CubeSat ontwikkeld door het Hawaii Science and Technology Museum (HSTM). Het Hiapo-project was bedoeld als praktijkgericht STEM-curriculum voor Hawaii-leerlingen in de klassen K – 12. Onderdeel van dit lesprogramma was het verzamelen van gegevens over zonnevlammen, zonnedeeltjes en verstoringen van het aardmagnetisch veld. De gegevens zouden beschikbaar zijn voor amateur-operators om rechtstreeks van de satelliet te downloaden.

De Cresst Dream Comet was een 3U CubeSat van de universiteit van Cambridge. Ook een kleine satelliet voor technologiedemonstraties.

Picosatellieten

QUBIK-1 en QUBIK-2 waren picosatellieten ontwikkeld door de Libre Space Foundation, een non-profit vereniging die de PocketQube picosatelliettechnologie ontwikkelt. Het waren 1P PocketQube vormfactor. De missie van deze satellieten was vergelijkbaar met die van de GENESIS-L en GENESIS-N satellieten.

Spinnaker-3

Spinnaker-3 was een samenwerking tussen het Cal Poly CubeSat Laboratory, Purdue University en NASA. Hij werd ontworpen om de tweede trap van de draagraket van Firefly Alpha snel uit de omloopbaan te kunnen halen. Als communicatie was FSK (frequency shift keying) op 70 centimeter voorzien. Firefly Capsule 1 bestond uit niet-technische voorwerpen van over de hele wereld, waaronder foto’s, kunstwerken en boeken.

Bron: ARRL