D-STAR ONE Phoenix is verloren – Meer D-STAR CubeSats gepland

D-STAR ONE Phoenix is verloren - Meer D-STAR CubeSats geplandGerman Orbital Systems (GOS) bevestigd dat haar op 1 februari 2018 gelanceerde D-Star ONE Phoenix ruimtevaartuig helaas verloren is gegaan. Ze melden ons:…

Het spijt ons te moeten melden dat we de DSTAR ONE Phoenix missie als verloren moeten beschouwen. We zijn op dit moment nog druk bezig met het gedetailleerde onderzoek naar de oorzaak van het verlies. Excuses voor de lange vertraging met dit status bericht over de missie; we wilden er volledig zeker van zijn dat we correcte informatie naar buiten brachten.

D-Star ONE Phoenix en 10 andere satellieten werden gelanceerd vanaf Vostochny Cosmodrome in Rusland. Deze satellieten zijn ontwikkeld door GOS in samenwerking met het Tsjechische bedrijf iSky Technology. D-Star ONE Phoenix droeg een Amateur Radio repeater met de roepletters DP1GOS bij zich. Het was de bedoeling dat dit de opvolger zou worden van de D-Star ONE nanosatelliet welke afgelopen november helaas géén baan in de ruimte wist te bereiken na een Soyuz lancering vanaf Vostochny.

De 3U CubeSat was uitgerust met vier identieke radio modules. Alle modules hadden D-Star functionaliteit, werkend in half-duplex mode met een uitgangsvermogen van 800 mW. Twee van deze modules waren uitsluitend bedoeld voor Amateur Radio gebruik en geconfigureerd als D-Star repeaters.

GOS geeft aan dat er een nieuwe D-Star missie gepland staat voor eind 2018. En om er zeker van te zijn dat de operatie dan wel succesvol zal zijn zullen er niet één maar drie D-Star CubeSats worden gelanceerd.