Kort radioamateurnieuws – week 52, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in het laatste ‘Kort radioamateurnieuws’ van 2020:

  1. Laatste kans: PI75VERON op 28 december actief op HF, VHF en UHF
  2. Oostenrijkse amateurs krijgen toegang tot de 630m-band en de 60m-band
  3. Communicatie via satellieten met eenvoudige middelen
  4. Een kijkje achter de schermen bij MFJ
  5. Video’s ‘GNU Radio Days 2019’ online beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. Laatste kans: PI75VERON op 28 december actief op HF, VHF en UHF

Op maandag 28 december is PI75VERON niet alleen actief op alle HF-banden, maar ook op de 2 m, 70 cm en 23 cm. De speciale call PI75VERON, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de VERON, is nog tot uiterlijk 31 december 2020 te werken.

De activering van de call op HF gebeurt door PG4I en PA2RG uit Utrecht, op 144/432 MHz door PA1TK uit Spaarndam en op 1296 MHz door PA0BAT te Heelweg.

Om het speciale station te werken, adviseren de operators om het HF/VHF-cluster in de gaten te houden. Door verbindingen te maken met PI75VERON op meerdere banden, kom ook jij in aanmerking voor een mooi certificaat! Maak dus nog snel gebruik van de laatste gelegenheid!

Meer informatie: QRZ-pagina PI75VERON

2. Oostenrijkse amateurs krijgen toegang tot de 630m-band en de 60m-band

Door de niet aflatende inspanningen van de Oostenrijkse radioamateurvereniging ÖVSV, stemde de Oostenrijkse telecomautoriteit in met de toegang tot de 630m- en de 60m-band op secundaire basis.

De belangrijkste bepalingen voor radioamateurs met een licentie in klasse 1 zijn als volgt:

  • Frequentiebereik: 472,0 – 479,0 kHz, secundaire toegang, maximaal uitgestraald vermogen: 1 Watt EIRP
  • Frequentiebereik: 5351,3 – 5366,5 kHz, secundaire toegang, maximaal uitgestraald vermogen: 15 Watt EIRP
3. Communicatie via satellieten met eenvoudige middelen

In een YouTube-video laat Sean Kutzko (KX9X) zien hoe je met een bescheiden basisstation verbindingen kunt maken via amateursatellieten.

Natuurlijk is het fijn om te beschikken over circulair gepolariseerde antennes die zowel in horizontale als verticale richting kunnen draaien om zo de satelliet automatisch te volgen. En wat te denken van apparatuur waarbij ontvangst- en zendfrequenties automatisch synchroniseren, daarbij rekeninghoudend met optredende doppler-verschuivingen.

Dat dit allemaal wel heel mooi is, maar niet nodig is om te starten met satellieten, demonstreert Sean in zijn video.

4. Een kijkje achter de schermen bij MFJ

MFJ is een Amerikaans bedrijf dat bij velen bekend is vanwege de honderden producten die zij maken voor radioamateurs. Zo maakt MFJ bijvoorbeeld antennetuners en -schakelaars, SWR- en powermeters,  dummy loads,  veldsterktemeters, ruisonderdrukkers, diverse filters, en meer… Wat minder bekend is, is dat ook Ameritron (HF-verstrekers), hy-gain (antennes), Cushcraft (antennes), Mirage (VHF/UHF-versterkers) en Vectronis onderdeel zijn van MFJ Enterprises Inc.

Enkele weken geleden bracht Larry K7HN van YouTube-kanaal Ham Radio Live! een bezoek aan het bedrijf en maakte toen een uitgebreide videoreportage. De video geeft een mooie kijkje achter de schermen van het bedrijf. De reportage begint met een interview met Martin F. Jue (MFJ), de oprichter van het bedrijf. Hij vertelt onder meer hoe hij in de jaren zeventig het bedrijf begon vanuit een hotelkamer, waar hij overigens moest vertrekken vanwege de overlast die hij veroorzaakte. Na het interview neemt Larry ons mee naar het binnenste van het bedrijf, waar we onder andere de montage van diverse producten zien. Verwacht overigens geen hightech-uitstraling met geautomatiseerde productiestraten en chique kantoren voor de managers. De werkplekken lijken bijvoorbeeld eerder op een gemiddelde onopgeruimde shack, zoals wij die allen maar al te goed kennen.

Veel kijkplezier gewenst.

5. Video’s ‘GNU Radio Days 2019’ online beschikbaar

De GNU Radio Days is een jaarlijkse Europese conferentie over GNU Radio en zijn toepassingen. GNU Radio is een opensource-softwarebibliotheek voor digitale signaalverwerking. Deze softwarebibliotheek wordt vaak gebruikt in SDR-toepassingen om bijvoorbeeld decoders, demodulatoren en digitale filters in software te realiseren.

Op YouTube zijn onlangs de lezingen en tutorials van de GNU Radio Days 2019  beschikbaar gekomen. Er zijn diverse interessante lezingen beschikbaar, waaronder lezingen over KiwiSDR, radioastronomie, maar ook uitleg over faseruis en digitale ruis.

Interesse? Bezoek dan het YouTube-kanaal: GNU Radio Days

Bron: RTL-SDR.com