Kort radioamateurnieuws – week 17, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Drie Nederlanders geslaagd voor morse-examen in Diest;
  2. Carlo Bodde (PE1MWL) ontvangt koninklijke onderscheiding; 
  3. PDF-download: nieuwsbrief voorjaar 2023 VERON-afdeling Leiden; 
  4. Radioclub voor FT4-enthousiastelingen opgericht, FT4DMC; 
  5. Special event stations i.v.m. kroning Charles III;
  6. Dit weekend, 29 – 30 april: Maker Fair in Gent.

Kort radioamateurnieuws

1. Drie Nederlanders geslaagd voor morse-examen in Diest

Geslaagd voor CW-included: PE1BLU, PA2G en PA4OES (v.l.n.r.)

Op zaterdag 8 april waren de morse-examens in het Belgische Diest. In totaal waren er tien kandidaten, van wie zeven Belgen en drie Nederlanders. Slechts een kandidaat lukte het niet om aan de exameneisen te voldoen. Negen kandidaten slaagden, van wie zes opgingen voor 5WPM (woorden per minuut) en drie voor 12WPN.

De VERON feliciteert alle geslaagden en wenst die ene minder gelukkige veel succes bij de volgende poging. Op de foto staan de drie Nederlandse geslaagden, die nu de ‘CW included’-aantekening op hun zendamateurregistratie kunnen laten bijschrijven.

Met dank aan Johan PE1PUP voor de tip.

2. Carlo Bodde (PE1MWL) ontvangt koninklijke onderscheiding

Carlo PE1MWL werd op 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij droeg meer dan 40 jaar bij aan het radioamateurisme in Kennemerland. Daarnaast leverde hij vrijwilligersbijdragen voor Bennebroek en omstreken als onder andere bestuurslid Veilig Verkeer Nederland en geluidsman van het Oranjecomité.

PE1MWL is vanaf het begin betrokken geweest bij Projectgroep .540. Dit is een groep amateurs uit de omgeving van Haarlem die zich vooral met techniek bezighoudt. De naam van de groep is voortgekomen uit een van de eerste projecten: de ombouw van een 27MHz-transceiver naar twee meter. Een van de frequenties waarop deze apparaten kunnen werken is namelijk 144,540 MHz, die als huisfrequentie werd gekozen. Projectgroep .540 bestaat al meer dan 40 jaar en is nog steeds actief.

Meer informatie: Koninklijke onderscheidingen voor 11 inwoners van de gemeente Bloemendaal tijdens Lintjesregen. Carlo PE1MWL is de tweede van links op de getoonde foto.

De VERON feliciteert Carlo van harte met zijn koninklijke onderscheiding.

Met dank aan Hans PA0JBB voor het bericht.

3. PDF-download: nieuwsbrief voorjaar 2023 VERON-afdeling Leiden

De VERON-afdeling Leiden (A28) geeft een nieuwsbrief uit met artikelen die ook interessant zijn voor niet-afdelingsleden.

In de voorjaarseditie vind je onder andere het volgende:

  • De bouw van een eenvoudige magnetic loop-antenne, geheel vervaardigd van coaxkabel (Jan PA3GSV)
  • Een EMI-filter voor een zonnepaneelinverter (Ger PA2KOP)
  • Moeten we ons zorgen maken over zonnevlammen?

De PDF is te downloaden op de afdelingswebsite: Nieuwsbrief VERON-afdeling Leiden voorjaar 2023.

4. Radioclub voor FT4-enthousiastelingen opgericht, FT4DMC

Bijna zes jaar na de oprichting van de FT8 Digital Mode Club (FT8DMC) in 2017 kwam er steeds meer vraag naar een vergelijkbare club, maar dan voor FT4. Overwogen is om de FT4-activiteiten simpelweg op te nemen in FT8DMC, maar dat bleek om verschillende redenen niet handig. Zo zou bijvoorbeeld de clubnaam FT8DMC niet meer passend zijn geweest. De oplossing lag in het oprichten van een nieuwe club.

Daarom werd op 17 maart 2023 de FT4 Digital Mode Club (FT4DMC) gelanceerd. Het doel van de club is om radioactiviteiten in FT4 te promoten en met het beschikbaar maken van awards het gebruik van de digitale transmissiemodus te stimuleren. Er zijn momenteel 17 verschillende awards en er komen er nog meer. Het lidmaatschap van de FT4DMC is gratis en staat open voor alle geïnteresseerden. Na een kleine drie weken had FT4DMC al ruim 1300 leden…

Meer informatie: FT4DMC: FT4 Digital Mode Club

Met dank aan Ronny ON6CQ voor de tip.

5. Special event stations i.v.m. kroning Charles III

RSGBTer gelegenheid van de kroning van Charles III zullen in het Verenigd Koninkrijk een aantal special event stations actief worden. Daaronder GB23C, het speciale kroningsstation van de RSGB. Deze call zal van 3 tot 8 mei worden gebruikt vanaf het terrein van het Old Royal Naval College, langs de rivier in Greenwich. Vanaf 10 mei tot eind juni 2023 zal de roepnaam beschikbaar zijn voor individuen en clubs. Ofcom heeft ook een blok van 676 event calls beschikbaar voor de Beaconnect-activiteit van de RSGB tijdens de kroning. Dit zijn GB23BAA tot BZZ, die gedurende de hele maand mei en juni beschikbaar zullen zijn.

Meer informatie: The Coronation of The King and the Queen Consort.

Met dank aan Tom PC5D voor de tip.

6. Dit weekend, 29 – 30 april: Maker Fair in Gent

Een Maker Faire kan je het best omschrijven als een geschifte ‘doe het zelf’-kermis waar alles kan én mag. Robotarmen, een vuurspuwende draak, een touwtjes-springende pinguïn, … Je kan het niet gek genoeg bedenken of je komt het er tegen.

Van designers tot hackers, robotbouwers tot kunstenaars, softwareontwikkelaars, futuristen, recyclers en van amateurs tot professionals. Iedereen die actief bezig is met dingen creëren, is er welkom om zijn/haar/hun projecten te laten zien aan een groot publiek.

Meer informatie: Maker Fair Gent

Met dank aan Ronny ON6CQ voor het bericht.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.