Kort radioamateurnieuws – week 24, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. CW-baken PI7BRG in Zevenbergen niet langer actief, 
  2. OO22FLY actief tijdens vliegshow op 25 en 26 juni in Saint-Hubert,
  3. Video: 10m-antenne met een lengte van 20 cm…

Kort radioamateurnieuws

1. CW-baken PI7BRG niet langer actief

Van de operator van het bakenstation PI7BRG in Zevenbergen ontvingen wij het bericht dat het station op de 2m-band (144.4310MHz) niet langer actief is. De belangstelling voor dit type CW-baken is afgenomen en bovendien klaagden sommige amateurs over interferentie met ander bakens. Daarom heeft de operator besloten om PI7BRG, na meer dan 10 jaar  trouwe dienst, uit te schakelen.

2. OO22FLY actief tijdens vliegshow op 25 en 26 juni in Saint-Hubert

Na een afwezigheid van twee jaar opent het vliegveld van Saint-Hubert in België op 25 en 26 juni opnieuw haar deuren voor het grote publiek voor het Fly’in Festival.

De UBA-secties CRD en RCA zijn op deze dagen ter plaatste  actief met de speciale roepnaam OO22FLY, in SSB en CW op alle HF-banden. Op het programma: vliegtuigtentoonstelling, vliegdemonstraties, ontdekkingsvluchten en de aanwezigheid van de Rode Duivels en de Razzle Blades op deze beide dagen.

QSL uitsluitend via het QSL-bureau

3. Video: 10m-antenne met een lengte van 20 cm

Een antenne voor de 10m-band heeft doorgaans een aanzienlijke lengte. Dat die lengte ingekort kan worden door een “verkortingsspoel” in de straler op te nemen, is algemeen bekend.

Toch wekt het verbazing dat een werkende, afgestemde antenne gemaakt kan worden voor deze band met een stuk aluminiumfolie met een lengte van slechts 20 cm, zoals David DL1DN in zijn YouTube-video demonstreert: Insane 20cm aluminum-foil antenna for 10m.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.