Kort radioamateurnieuws – week 17, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar op 9 mei over propagatie-metingen op 80 meter,
  2. Panasonic: Powerline voor grootschalige toepassingen,
  3. Video: DK5LA bestuurt Chinese ‘maansatelliet’ Longjiang 2,
  4. Resolutie Amerikaans Congres: 18 April 2022 Nationale Dag voor de Zendamateur

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 9 mei over propagatie-metingen op 80 meter

Het baken van Robert PA0RYL, op 3.555,555 kHz, heeft al menig amateur beziggehouden. Het feit dat je met 10 mWatt output op 80 meter behoorlijke afstanden kunt overbruggen, verbaasde menig rapporteur.

Maar er is niemand die er zo toegewijd en enthousiast mee aan de slag is gegaan als Hans PA0EHG. Gedurende drie jaren monitorde hij dag en nacht het baken en legde hij de gegevens vast. Daarbij deed hij diverse bijzondere waarnemingen. Dat leidde ertoe dat hij zich is gaan verdiepen in de theoretische achtergronden van deze verschijnselen.

Op 9 mei aanstaande vanaf 15:00 uur zal Hans een RF-webinar verzorgen over dit bijzondere onderwerp. Het webinar is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Panasonic: Powerline voor grootschalige toepassingen

Powerline-adapterPowerline (internet via het elektriciteitsnet) vormt al jaren een probleem voor radioamateurs. In mei 2019 meldden wij bijvoorbeeld dat slechts 21% van de geteste apparaten in een gezamenlijk Europees onderzoek aan de EMC-richtlijnen voldeed.

Het Duitse online-magazine Heise Online meldt nu dat het elektronicaconcern Panasonic van plan is om Powerline ook voor grootschalige toepassingen in te zetten. Het Japanse concern wil namelijk Powerline-chips ontwikkelen waarmee naast huishoudelijke apparaten bijvoorbeeld ook straatlantaarns en liften via het elektriciteitsnet aan een datanetwerk gekoppeld kunnen worden. Het bereik van zo’n netwerk zou kunnen oplopen tot zo’n tien kilometer.

Panasonic is van plan om voor 2030 een miljard van deze Powerline-chips te produceren. Daarmee zouden kantoren en woningen zonder extra bekabeling in een netwerk opgenomen kunnen worden. Maar ook zouden elektriciteitsbedrijven de technologie kunnen gebruiken om op afstand “slimme meters” uit te lezen.

De vraag voor radioamateurs is natuurlijk of deze nieuwe, grootschalige toepassingen een verdere toename van man-made noise op onze banden gaat betekenen.

Het oorspronkelijke artikel: Panasonic: Lampen und Fahrstühle über Stromleitungen vernetzt

3. Video: DK5LA bestuurt Chinese ‘maansatelliet’ Longjiang 2

Reinhard Kühn voor zijn antenne
Foto: Sven Geißler

Vanaf 2018 berichtten wij veelvuldig over de indrukwekkende tocht van de satelliet Longjiang 2 rondom de maan. Bij deze missie waren naast de ontwikkelaar van de Longjiang, het Chinese Harbin Institute of Technology (HIT), onder andere ook de Radiotelescoop Dwingeloo en de Duitse radioamateur Reinhard Kühn (DK5LA) betrokken. De laatste twee fungeerden als grondstations voor de missie. Reinhard was in staat om met zijn indrukwekkende EME-antenne commando’s naar de satelliet te sturen.

Over deze bijzondere maanmissie en de bijdrage van Reinhard DK5LA publiceerde DORFTV kort geleden een één uur durende, Duitstalige video: Ein Funkamateur steuert chinesische Satelliten.

4. Resolutie Amerikaans Congres: 18 April 2022 Nationale Dag voor de Zendamateur

Het congreslid Debbie Lesko ontving steun voor haar resolutie van zowel Democraten als Republikeinen in het Amerikaanse congres om 18 April 2022 aan te wijzen als National Amateur Radio Operators Day. Ieder jaar op die dag is het overigens ook World Amateur Radio Day, ter gelegenheid van de oprichting van de IARU op 18 april 1925.

Het congreslid motiveerde haar resolutie door te wijzen op de belangrijke bijdrage die zendamateurs leveren aan de gemeenschap. “Amateurradio brengt mensen samen en levert cruciale communicatie tijdens natuurrampen. Amateurradio vormt een vitaal onderdeel van de communicatie-infrastructuur in de VS”, aldus Lesko.

Rick Roderick (K5UR), voorzitter van de Amerikaanse radioamateurvereniging ARRL, is erg blij met het initiatief. “De vrijwillige bijdragen die de ongeveer 774.000 Amerikaanse zendamateurs bieden ter ondersteuning van noodcommunicatie worden zelden erkend. Deze resolutie van congreslid Lesko is een belangrijke eerste stap om die onoplettendheid te corrigeren”, aldus Roderick.

Overigens is nog niet duidelijk of het voorstel van Lesko ook inderdaad wordt aangenomen.

Lees het volledige persbericht op de website van het congreslid: Lesko Reintroduces Resolution to Recognize Amateur Radio Operators