Kort radioamateurnieuws – week 51, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Volop activiteit met digitale modi op de HF-banden, 
  2. Zwitserland heeft nu ook een AMSAT-organisatie,
  3. Omstreden vergunning RT DE voor Duitstalige satellietuitzendingen

Kort radioamateurnieuws

1. Volop activiteit met digitale modi op de HF-banden

SSTV-marathon-logoVoor de liefhebbers van digitale transmissiemodi organiseert de Russian Digital Radio Club (RDRC) voor en na de jaarwisseling diverse activiteiten op de HF-banden. De agenda tot en met februari ziet er als volgt uit:

2. Zwitserland heeft nu ook een AMSAT-organisatie

Sinds 26 november heeft Zwitserland zijn eigen AMSAT-organisatie: AMSAT-HB. Ook in het Alpenland nam de laatste jaren de belangstelling voor amateursatellieten, communicatie met het Internationaal Ruimtestation ISS en het volgen van objecten in de ruimte sterk toe. Daarnaast richten hogescholen en universiteiten zich ook steeds vaker op deze onderwerpen en zoeken daarbij hulp van radioamateurs in eigen land. Alles bij elkaar was dat voor de Zwitserse IARU-vereniging USKA reden om een eigen amateursatelliet-organisatie op te richten.

Meer informatie: AMSAT-HB

3. Omstreden vergunning RT DE voor Duitstalige satellietuitzendingen

RT DE, voorheen Russia Today Deutch, dat in Europa regelmatig wordt beticht van het verspreiden van Kremlin-propaganda, zond sinds 16 december een op Duitsland gericht satellietprogramma uit. RT maakte daarbij gebruik van een omstreden Servische uitzendlicentie, nadat Luxemburg eerder afgifte van zo’n licentie weigerde. De Duitse mediatoezichthouder MABB startte op 17 december een juridische procedure tegen RT, omdat de nieuwszender geen geldige, Duitse vergunning zou hebben. Duitsland verleent namelijk geen zendvergunningen aan staatsmedia in buitenlandse handen. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen staakte de Europese satellietoperator Eutelsat op 22 december de RT DE-uitzendingen.

RT DE stelt op haar website dat de Servische licentie toelaat om ook in Duitsland kabel- en satellietuitzendingen uit te zenden. Dat zou zo geregeld zijn in het Europees verdrag inzake grensoverschrijdende televisie, waar Duitsland partij in is. Vanwege het stopzetten van de uitzendingen dreigt de Russische regering met tegenmaatregelen.

Meer informatie: Zeit Online: Ausstrahlung von Fernsehsender RT DE über Satellit gestoppt

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.