Hoe gebruik je FT4 op satellieten
AMSAT-SM heeft een gids gepubliceerd: hoe gebruik je de populaire digitale mode FT4 op radioamateur-satellieten. Ze gebruiken daarbij SDR-Console, een SDR-ontvanger en de Icom IC-705 als zender. De gids behandelt allereerst de instellingen van SDR-Console en de IC-705. Daarna komt de configuratie van WSJT-X aan bod. Vervolgens het starten van een externe radio in SDR-Console. Dan komt het correct instellen van de ontvangst-frequentie in SDR-Console aan de orde.
CQ in FT4 op de satelliet
De gids gaat dan verder met jezelf terugvinden op de satelliet. Daarbij is het spectrum en de waterval van SDR-Console uiteraard heel behulpzaam. Nu kun je beginnen met CQ geven. Mocht je je eigen signaal willen controleren, dan kan dat ook. Als laatste behandelt de gids namelijk het gebruik van een tweede instantie van WSJT-X voor het ontvangen van je eigen FT4-signaal. Lees de gids (in het Engels) hier.
Video gebruik FT4 op satellieten
Er is ook een korte video van FT-4 communicatie via de AO-73-satelliet met SDR-Console V3.1 en Icom IC-705. Het is een deel van een handleiding die later zal worden gepubliceerd op AMSAT-SM website.
In het eerste deel zie je het eerste scherm met SDR-Console met een Airspy Mini als ontvanger. Audio wordt doorgestuurd naar WSJT-X. U ziet ook dat SDR-Console de TX Doppler correctie voor de IC-705 afhandelt via “Externe radio”.
In het tweede deel ziet u het tweede scherm met WSJT-X aangesloten op de IC-705. De output was slechts één tot twee watt! U kunt zien dat WSJT-X de Doppler-gecorrigeerde frequentie leest. U ziet ook SDR-Console satelliet-tracking en PstRotator die de SPID RAS rotor bestuurt.
Als u vragen heeft over deze opstelling, neem dan contact op met AMSAT-SM (Lars SM0TGU) op info@amsat.se.
AO-73, de eerste FUNcube en deels Nederlands
Amsat-Oscar 73 is de eerste FUNcube, gelanceerd op 21 november 2014. AMSAT-UK startte het FUNcube project in 2009. Het was een leerproject, bedoeld om jonge mensen iets bij te brengen over radio, ruimtevaart, natuurkunde en elektronica. Maar ook om ze te prikkelen en hiervoor enhousiast te maken. Door een legaat van G7HIA via de Radio Communications Foundation en andere sponsors kon het project ook financieel van de grond komen. Echter, AMSAT-UK kon geen licentie voor de ruimtevlucht krijgen van de Britse Space Agency. Ze zochten daarom samenwerking met AMSAT-NL. De Nederlanders maakten het RF-board, het interface-board en -het belangrijkste- tekenden het lanceercontract. AO-73 is dan ook als Nederlandse satelliet geregistreerd bij de ITU.