Ruimtevaartuig LightSail 2 is nu in de ruimte

LightSail 2 ruimtevaartuig is nu in de ruimte. Het Solar Sail (lichtzeil) CubeSat van de Planetary Society is op 25 juni om 06:30 UTC van het Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. De nachtelijke lancering is uitgevoerd door een SpaceX’s drievoudige booster Falcon Heavy-raket. Deze raket draagt 24 ruimtevaartuigen voor een STP-2-missie van de Amerikaanse luchtmacht.

De lancering zou oorspronkelijk plaatsvinden om 03:30 UTC op 25 juni. SpaceX vertraagde de opstarttijd met 3 uur om aanvullende controles van het grondsysteem te voltooien.

Tijdens de vlucht naar een baan om de aarde was de LightSail 2 veilig opgeborgen in zijn Prox-1-drager-ruimtevaartuig. De Prox-1 is na ongeveer een uur en 20 minuten na lancering uit de bovenste trap van de Falcon Heavy raket uitgezet. Dit op een hoogte van 720 kilometer. LightSail 2 blijft een week opgeborgen in de Prox-1. Met als doel dat andere ruimtevaartuigen die in dezelfde baan worden uitgezet, uit elkaar kunnen drijven, zodat elk voertuig afzonderlijk kan worden geïdentificeerd. De LightSail 2-uitzetting is gepland voor 2 juli.

Lightsail

Lightsail 2LightSail is een door particulieren gefinancierd project van The Planetary Society om een ​​klein ruimtevaartuig, uitsluitend aangedreven door zonlicht, in een baan om de aarde te brengen.

Na de spectaculaire nachtelijke lancering is het vluchtteam klaar om het LightSail 2-ruimtevaartuig te besturen, zei David Spencer, projectleider van LightSail 2. Ook gaan we binnen een week luisteren naar het radiosignaal, na het uitzetten van LightSail 2 door Prox-1.

Bruce Betts, hoofdonderzoeker van Planetary Society en LightSail 2-programmabeheerder, voegde hieraan toe: “Na jaren van hard werken zijn we enthousiast over de lancering en kijken we uit naar het zeilen op zonne-energie.”

Planetary Society

Ongeveer 500 leden van de Planetary Society en supporters hebben de lancering vanaf het Kennedy Space Center bekeken. Het ruimtestation is met crowdfunding gefinancieerd. Het geluid van de Falcon Heavy’s 27 motoren galmden over de kijkers, terwijl de raket hoog de lucht in schoot voordat het in een boog over de Atlantische Oceaan vloog. De boosters aan beide zijden van de raket vlogen terug naar Cape Canaveral voor een verticale landing. Tijdens de landing ontstonden er ook supersonische schokgolven waar het publiek verrukt over was.

SpaceX’s live uitzending van mission control in Hawthorne, Californië volgde de centerbooster van de raket in een poging te landen op het drone-schip “Of Course I Still Love You”.  Een uitlaatpluim van de booster verscheen kort op de camera voordat deze in de oceaan crashte. Daarentegen was de landing geen vereiste voor het succes van de missie.

Ondertussen bereikte het bovenste deel van de raket haar eerste stop. Een baan van ongeveer 865 bij 300 kilometer boven aarde. Vervolgens heeft de raket verschillende CubeSats en een kleine satelliet uitgezet. Om daarna opnieuw naar een cirkelvormige baan van ongeveer 720 kilometer te vliegen. De Prox-1 was het eerste ruimtevaartuig dat daar is uitgezet in de ruimte.

Zonnezeilen

Ten slotte komen de teamleden van LightSail 2 binnenkort samen op de universiteit Cal Poly in San Luis Obispo, Californië. Hier bevindt zich mission control van het ruimtevaartuig. Zodra LightSail 2 op 2 juli uit Prox-1 wordt uitgezet, zal het team verschillende dagen doorbrengen met het bekijken van de systemen van de CubeSat alvorens de tweezijdige zonnepanelen in gebruik te nemen. Daarna worden de zonnezeilen van het ruimtevaartuig uitgevouwen, ongeveer 2 weken na de lancering.