AMSAT-EA krijgt twee OSCAR-aanduidingen: SO114 en SO-115

AMSAT-EA-logoOp verzoek van AMSAT-EA wijst AMSAT hierbij EASAT-2 aan als Spain-OSCAR 114 (SO-114) en HADES als Spain-OSCAR 115 (SO-115). AMSAT feliciteert AMSAT-EA, dankt hen voor hun bijdrage aan de amateursatellietgemeenschap.  En wenst hen ook verder succes met dit en toekomstige projecten. Op 13 januari 2022 vond de lancering plaats van de EASAT-2 en HADES satellieten met een Falcon 9 lanceervoertuig vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Beide satellieten, ontwikkeld door AMSAT-EA, hebben FM en digitale repeaters aan boord ten dienste van radioamateurs over de hele wereld.

Laatste informatie over SO114 en SO115

Felix Paez, EA4GQS, AMSAT-EA Mission Manager gaf de laatste informatie over hun satellieten vanaf 18 januari 2022.

“We bevestigen de ontvangst van zowel EASAT-2 als HADES, evenals de decodering van telemetrie en het FM spraakbaken met de roepnaam AM5SAT van de eerste. EASAT-2 lijkt goed te werken. Behalve het uitklappen van de antennes. Dat is blijkbaar nog niet gebeurd en dit veroorzaakt ook zwakke signalen. Het AMSAT-EA-team bevestigt echter dat de satelliet verder perfect functioneert. Dat concluderen ze op basis van de ontvangst van FSK, CW, het FM-spraakbaken en de gedecodeerde telemetriegegevens. In het geval van een lege batterij of een systeemstoring zou de boordcomputer geen CW-berichten of het spraakbaken-callsign uitzenden. Omdat hij dan in een “veilige” toestand zou verkeren met alleen snelle en langzame telemetrietransmissies.

Ontvangen door Daniel Estevez, EA4GPZ

Deze signalen die de werking van beide satellieten bevestigden werden ontvangen door Dr. Daniel Estévez EA4GPZ om 18:07 UTC op zaterdag 15 januari. Namelijk met behulp van twee antennes van de Allen Telescope Array. De gebruikte TLE’s werden verkregen uit de radioamateurgemeenschap, met Doppler-waarnemingen van de Delfi-PQ satelliet, die samen met EASAT-2 en Hades werd ingezet.

Daniel, EA4GPZ, voerde een voorlopige analyse uit met slechts één polarisatie van één van de satellietschotels. EASAT-2 is gedetecteerd met een relatief sterk signaal, dicht bij het Delfi-PQ signaal, het verkrijgen van zei opgenomen spraak FM baken transmissies en FSK, FSK-CW op 50 baud.

Het CW baken laat ook duidelijk het bericht zien: VVV AM5SAT SOL Y PLAYA, dat een van de vele is die beide satellieten uitzenden. Hoewel de roepnaam AM5SAT bevestigt dat het om EASAT-2 gaat.

TLE

De gebruikte TLE’s waren deze:
https://github.com/AMSAT-EA/easat2-tle-lottery/blob/main/satnogs-2022-01-16-DELFI-PQ.tle

Bron: AMSAT