Befaamde AO-07 satelliet krijgt weer volle zon

Befaamde AO-07 satellietAMSAT-OSCAR-7 (AO-07) is de oudste nog werkende amateursatelliet. Vorig jaar vierde hij nog zijn 45e verjaardag. De befaamde AO-07 satelliet komt binnenkort weer de in de volle zon. Dat gebeurt namelijk rond 25 september en duurt tot 26 december. Drew Glasbrenner, KO4MA is AMSAT’s vice-president van operaties. Hij zegt dat AO-07 waarschijnlijk elke 24 zal omschakelen tussen mode A en mode B. Mode A is 2 m up en 10 m down, terwijl mode B 70 cm up en 2 m down is.

Gebruik minimum noodzakelijk vermogen

Tevens herinnert hij de gebruikers eraan alleen het minimum noodzakelijke vermogen te gebruiken. Ook vraagt hij geen punten te seinen om je eigen signaal terug te vinden. Deze signalen stuiteren vaak door de hele doorlaatband. Soms leidt het zelfs tot een reset van de transponder naar mode A. “Probeer jezelf te vinden met erg laag vermogen, of in SSB of beter nog met volledige dopplercontrole,”zegt Glasbrenner. “Als je hoog vermogen nodig hebt deugt er waarschijnlijk iets niet aan je antenne of je ontvangstsysteem.” Op het YouTubekanaal van IARU-R2 bevindt zich een video met tips voor satellietbeginners.

Argentinië – Zuid-Afrika contact

Afgelopen mei was er nog een contact tussen Argentinië – Zuid-Afrika via de satelliet. Dat is een afstand van zo’n 7000 km. Beide stations mikten 2-3 graden boven de horizon om dit contact mogelijk te maken. De baanvoorspelling is hier te vinden. Overigens functioneert de satelliet alleen in zonlicht (zie hieronder). Het mode A baken bevindt zich op 29.502 MHz en het mode B baken op 145.975 MHz.

De lancering anno 1974

Amsat-Oscar 7 werd gelanceerd op 15 november 1974 vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië. De 30 kg wegende satelliet had toentertijd een verwachte levensduur van drie jaar. Zonnepanelen en batterijen zorgden voor de benodigde energie. Vier bakens op respectievelijk 29.50, 145.975, 435.10 en 2304.1 MHz met telemetriedata maakten het mogelijk de satelliet te volgen. Ook zijn er twee repeaters aan boord. De eerste met een uplink in de 2 m-band, en downlink in de 10 m-band, terwijl de tweede 70 cm omzet in 2 m. Beide transponders zijn lineair voor gebruik met SSB/CW en wisselen elkaar elke 24 uur af. AO-07 draait in een baan op ongeveer 1450 km boven het aardoppervlak.

Ondergang en wederopstanding van AO-07

Na 7 jaar viel de verbinding met de satelliet in 1981 uit. Dit was het gevolg van kortsluiting in een van de NiCad batterijen. Maar twintig jaar later, in juni 2002 hoorde G3IOR een ouderwets CW-baken van een onbekende OSCAR op 145.970 MHz. Het duurde niet lang voor duidelijk werd, dat het om AO-07 ging. Uiteindelijk was de kortgesloten batterij een open circuit geworden. Kennelijk kregen de elektronische circuits weer energie van de zonnepanelen. Mede daardoor is de satelliet nu alleen bruikbaar zolang hij in het zonlicht is. In de periodes dat hij in de schaduw van de aarde is heeft hij geen elektra. In de zon daarentegen werkt hij na bijna 46 jaar nog steeds!