Kort radioamateurnieuws – week 29, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. AO-109 vrijgegeven voor amateurgebruik,
  2. FT8DMC-activiteitdagen ter gelegenheid van vier jaar FT8,
  3. TECH MINDS: Hermes-Lite 2 met HF-versterker MX-P50M (45 Watt)

Kort radioamateurnieuws

1. AO-109 vrijgegeven voor amateurgebruik

AMSAT laat weten dat de transponder op de amateursatelliet AO-109 (RadFxSat-2/AMSAT Fox-1E) beschikbaar is voor gebruik. AMSAT vraagt amateurs om daarbij uitsluitend “efficiënte” modes te gebruiken, zoals FT4 of CW. Er zijn namelijk problemen met de satelliet, waardoor SSB momenteel te “uitdagend” is voor de AO-109. In de mei/juni-editie van The AMSAT Journal beschrijven Burns Fisher (WB1FJ) en Mark Hammond (N8MH) de aard van deze problemen.

Oorspronkelijk artikel: AO-109 (RadFxSat-2/AMSAT Fox-1E) Open For Amateur Use

2. FT8DMC-activiteitdagen ter gelegenheid van vier jaar FT8

Om de 4e verjaardag van de FT8 Digital Mode Club (FT8DMC) te vieren, zijn er tussen 2 en 15 augustus diverse special event stations actief. Alle stations zullen de suffix “FTDMC” of “FTDM” gebruiken. Verbindingen worden met speciale QSL-kaarten bevestigd en geüpload naar zowel LoTW als eQSL. Ook zijn er certificaten beschikbaar voor het werken met FTDMC- en FTDM-stations.

Kijk voor de details op: FT8DMC ACTIVITY DAYS 2021

3. TECH MINDS: Hermes-Lite 2 met HF-versterker MX-P50M (45 Watt)

In een eerdere video besprak Matthew Miller (M0DQW) op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS de Hermes-Lite 2, een relatief voordelige, opensource-SDR-transceiver voor de HF-banden.

Omdat de Hermes-Lite 2 slechts 5 Watt output levert, is het werken van DX vrij lastig. Een extra PA brengt dan uitkomst. In een recente video bespreekt Matthew daarom de Hermes-Lite in combinatie met de MX-P50M, een eveneens voordelige 45Watt-versterker.

YouTube-video TECH MINDS: HF Amplifier for QRP Radios

 

___________

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ) voor zijn bijdrage aan deze editie van “Kort radioamateurnieuws”