Kort radioamateurnieuws – week 22 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in kort radioamateurnieuws de berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een volledig nieuwsartikel.

Deze week in kort radioamateurnieuws:

  1. De nieuwe ICOM IC-705 QRP-SDR-tranceiver
  2. SDRUno versie 1.4 ondersteunt plugins
  3. Amateursatelliet AO-27 leeft weer
  4. AMSAT-OSCAR 7 uit 1974 functioneert nog prima

1. De nieuwe ICOM IC-705 QRP-SDR-tranceiver

IC-705 QRP-SDR-tranceiverICOM maakte kort geleden de details bekend van hun nieuwe uiterst draagbare QRP-SDR-tranceiver. De IC-705 is vanaf juni 2020 beschikbaar voor de Japanse markt, de rest van de wereld volgt spoedig daarna. De IC-705 is een all-mode tranceiver voor HF, VHF en UHF. Het apparaat is licht en compact en beschikt over een interne accu (ongeveer drie uur gebruiksduur), GPS, Bluetooth (voor koppeling met een smartphone of draadloze headset) en WLAN. Bovendien heeft het een 4,3 inch aanraakscherm met ‘spectrumscoop’ en ‘waterval’. De IC-705 ondersteunt de volgende transmissiemodes: D-STAR, FM, SSB, CW en AM. Naast zenden en ontvangen op de HF-banden, 50 MHz, 70 MHz, 144 MHz en 430 MHz, biedt de tranceiver ook ontvangstmogelijkheid voor het gehele frequentiebereik van 30 kHz tot 144 MHz. Het uitgangsvermogen bedraagt 5 Watt op de interne accu en 10 Watt bij gebruik van een externe voeding. Prijsindicatie: € 1450,-

Meer informatie: ICOM UK

2. SDRUno versie 1.4 ondersteunt plugins

SDRUno pluginsSDRUno is de geavanceerde SDR-software van de Engelse firma SDRplay, ontwikkelaar van onder andere de RSPduo en RSP1a. SDRplay lanceert binnenkort versie 1.4 van SDRUno. Op dit moment is de release candidate al beschikbaar. De belangrijkste toevoeging in de nieuwe versie is de ondersteuning voor plugins, waarmee softwareontwikkelaars SDRUno onafhankelijk van SDRplay kunnen uitbreiden. Mogelijk leidt dit tot interessante nieuwe toevoegingen. Bij de lancering van versie 1.4 levert SDRplay zelf twee plugins mee. De aardigste is een plugin waarmee SDRUno geschikt wordt gemaakt voor de ontvangst van DAB.

Meer informatie: Youtube: SDRPlay SDRuno plugins feature

3. Amateursatelliet AO-27 leeft weer

AMSATAfgelopen week meldde een aantal amateurs dat de FM-repeater van de 27 jaar oude AO-27 weer kort actief was. Een tijd lang was de transponder niet bereikbaar. Maar nu blijkt dat als de transponder het juiste controle-commando krijgt, hij ongeveer twee minuten actief blijft om vervolgens weer terug te keren naar alleen telemetrie-uitzendingen.

Patrick Stoddard, WD9EWK, merkt op dat AO-27 oorspronkelijk niet bedoeld was als FM-satelliet. De satelliet mist de audiofiltering die eigenlijk nodig is bij een FM-ontvanger, omdat de uplink-ontvanger eigenlijk uitsluitend zou worden gebruikt voor data. Vanwege het ontbreken van de audiofiltering, werd de AO-27 wel gebruikt voor tests met D-Star-radio’s.

Velen zijn hoopvol dat de controle-operators de satelliet uiteindelijk weer aan de praat krijgen, zodat amateurs weer regelmatig over de satelliet kunnen werken. Als je ondertussen de satelliet hoort, maak dan snel je verbindingen!

Bron: Nieuwsbrief amsat.org

4. AMSAT-OSCAR 7 uit 1974 functioneert nog prima

AO-7 model 3De bijna 46-jarige amateursatelliet AO-7 maakte op 4 mei een opmerkelijk contact mogelijk tussen Diego Feil (LW2DAF) in Buenos Aires, Argentinië (GF05rk), en Tom Ambrose (ZS1TA) in Kaapstad, Zuid-Afrika (JF95fx). De overbrugde afstand bedroeg 4,329 mijl over de Zuid-Atlantische Oceaan, waarbij beide stations slechts 2 of 3 graden boven de horizon mikten.

Beide stations keken al enkele weken naar de voorspellingen van de omloopbaan van de AO-7. Momenten waarop beide stations tegelijkertijd de AO-7 konden “zien”, kwamen slechts af en toe voor. Ook had elektromagnetische interferentie in met name Kaapstad eerdere pogingen laten mislukken. Op de ochtend van 4 mei bleek het ruisniveau echter laag en kon de verbinding gemaakt worden. Zowel roepnamen als rapporten werden uitgewisseld.

Het afstandsrecord via de AO-7 staat echter nog steeds op naam van Dave Swanson (KG5CCI) in Arkansas en Eduardo Erlemann (PY2RN) in Brazilië. In 2016 overbrugden zij een afstand van 4.979,2 mijl via de AO-7. Volgens Swanson was dat veel verder dan wat theoretisch mogelijk werd geacht met de AO-7.

Bron: ARRL