WWV Centennial Committee test van WW0WWV Special Event Station

WWVHet WWV Centennial Committee meldt dat het tijdens het weekend van 24 en 25 augustus een test van het special event station WW0WWV zal uitvoeren. Radio’s en antennes kwamen vorige week aan ter plekke en de antennemast alsook de beam worden momenteel opgezet, samen met verschillende verticale antennes.

WWV wordt op 1 oktober 100 jaar, en radioamateurs doen vanzelfsprekend mee met deze viering.

 

Het special event station WW0WWV wordt opgebouwd vlak naast de WWV-zenderlocatie in Fort Collins in de staat Colorado.
De tijdsignaalzenders zenden uit op 2,5 MHz, 5 MHz, 10 MHz, 15 MHz en 20 MHz.

WWV

WWV is een kortegolfstation, gelegen in de buurt van Fort Collins in de staat Colorado. Het is het bekend om zijn continue tijdssignaaluitzendingen die in 1945 zijn begonnen. En wordt ook gebruikt om officiële frequentienormen van de Amerikaanse overheid vast te stellen.

WWVH

WWVH bevindt zicht op Hawaï. Het Amerikaanse National Institute of Standards en Technologie (NIST) beheren WWV en WWVH, onder toezicht van de afdeling Time and Frequency. Waarvan de laatste deel uit maakt van het Physical Measurement Laboratory van NIST.

De tijdsignaalzender is opgericht in 1919 door het Bureau of Standards in Washington DC en is beschreven als het oudste continu werkende radiostation in de Verenigde Staten.

Extreem hoog RF veld

WWVOm in een extreme RF-omgeving veroorzaakt door tijdsignaalzenders te kunnen werken wordt band- en notch filtering getest. Aldus Dave Swartz W0DAS, lid van de Northern Colorado Amateur Radio Club (NCARC).

De club zal de operatie van het special even station uitvoeren in samenwerking met de WWV Amateur Radio Club en het National Institute of Standards and Technology (NIST). Daarnaast beheerder van de stations WWV / WWVH / WWVB.
De locatie van waaruit WW0WWV gaat opereren bevindt zich op een paar honderd meter van de zes WWV-zenders en de 50 kW WWVB-zender.  On-air tests beginnen zaterdagmiddag 24 WWV_5_MHzaugustus en duren tot en met zondag 25 augustus. Specifieke tijden en frequenties zijn op de website van het committee te vinden.

WW0WWV 28 september – 2 oktober

Het speciale evenement loopt van 28 september tot 2 oktober en het amateur radiostation WW0WWV zal continu in de lucht zijn met CW, SSB en digitale modes. De uitzendingen gaan plaatsvinden op alle HF-banden afhankelijk van de propagatie en ook op 160 meter. Evenals zijn er verbindingen voorzien via satellieten (SO-50, AO-91 en AO-92). Alsook 6-meter meteor scatter.
Er zijn maximaal vier zenders in de lucht. En een vijfde station zal contacten met scholen, universiteiten en musea plannen. Ook is er een extra station dat periodiek een AM-draaggolf gaat uitzenden vanaf een radio die is vergrendeld met het 10 MHz-signaal van WWV.

Op dit moment zijn alle operatorslots ingevuld en is alle apparatuur in ons bezit. Ook hebben we meer financiële middelen nodig om de basis kosten van verzending en logistiek te dekken. Leden van amateurradio producenten hebben apparatuur ter beschikking gesteld, waaronder talrijke transceivers, versterkers en antennes.

NIST

Het Amerikaanse National Institute of Standards en Technologie (NIST) heeft aangekondigd dat het de deuren van het complex niet voor het publiek voor het evenement kan openen. Waardoor de formele viering beperkt is tot slechts 100 genodigden. Volgens het WWV Centennial Committee. Het radioamateurstation WW0WWV is het belangrijkste openbare evenement voor het eeuwfeest.

Bezoek de website van het WWV Centennial Committee om te zien hoe u kunt bijdragen aan dit feest.

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ.