Kort radioamateurnieuws – week 25, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. Ruimtestation ISS volgen met Home Assistant, 
 2. Nieuwe versie OpenWebRX, 
 3. Twente Beam juni 2022 als PDF-download beschikbaar, 
 4. Frequentiewijzigingen repeaters Vlissingen

Kort radioamateurnieuws

1. Ruimtestation ISS volgen met Home Assistant

Vaststellen of het Internationaal Ruimtestation ISS binnen bereik van jouw locatie is, kan op verschillende manieren. Zo bestaan er gespecialiseerde websites, zoals Heavens-Above of AMSAT Online Satellite Pass Predictions, die je daarbij kunnen helpen. Sinds enige tijd is het ook mogelijk om het domoticaplatform Home Assistant (HAS) passages van ISS te laten signaleren. De standaard-ISS-integratie van HAS geeft aan wanneer ISS binnen bereik komt, of ISS binnen bereik is, wat zijn positie is en hoeveel mensen zich aan boord bevinden. Die positie laat zich ook op een kaartje weergegeven.

Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld op de website Smart Home Scene lezen hoe je een (gesproken) notificatie op je telefoon kunt ontvangen wanneer ISS binnen bereik komt. Ook laten ze zien dat je niet alleen de eerstkomende passage kunt achterhalen, maar bovendien de vier die daarna volgen.

Meer informatie: How to Track the ISS with Home Assistant

Met dank aan Wil PD4Z voor de tip.

2. Nieuwe versie OpenWebRX

Er is een nieuwe softwarerelease van OpenWebRX beschikbaar, de opensource-SDR-webserver die onder meer op een Raspberry Pi draait. Deze release, OpenWebRX versie 1.2.0, biedt relatief weinig nieuwe functionaliteit, maar is wel belangrijk vanwege de behaalde performancewinst t.o.v. de oudere versie. Jacob Ketterl, de hoofdontwikkelaar, wist die winst te realiseren door een herontwerp van de interne structuur van het demodulatieproces. Als nieuwe functionaliteit biedt deze versie wel de mogelijkheid van callsign-weergave voor de digitale spraakmodi M17 en DMR. Daarnaast zijn er nog diverse softwarebugs opgelost.

Meer informatie: How to upgrade OpenWebRX

3. Twente Beam juni 2022 als PDF-download beschikbaar

Twente Beam is het afdelingsblad van de gecombineerde VERON-VRZA-afdeling in Twente.

In de juni-uitgave vind je onder andere een overdruk van een artikel uit de Twentse Courant Tubantia over de WebSDR van de Universiteit Twente. Ook wordt doorverwezen naar een video van het Algemeen Dagblad over hetzelfde onderwerp. Kennelijk heeft de oorlog in Oekraïne de belangstelling voor het beluisteren van de kortegolfbanden nieuw leven ingeblazen.

Lees dit en meer in Twente Beam van juni.

4. Frequentiewijzigingen repeaters Vlissingen

De Stichting Repeater Groep Walcheren (SRGW) laat ons weten dat er enkele wijzigingen zijn doorgevoerd aan de repeaters in Vlissingen.

De DMR-repeater PI2VLI is gewijzigd naar de nieuwe frequentie 438,0375 MHz (voorheen 430,3375 MHz)

 • Shift: -7,6 MHz
 • CC 1
 • TS 1: TG 204
 • TS 2: TG 2043
 • PI2VLI op BrandMeister-website: Repeater PI2VLI

De analoge UHF-repeater PI2VLI is eerder dit voorjaar (februari 2022) in de ether gekomen op 438,4375 MHz (voorheen PI3VLI 145,6625 MHz)

 • Shift: -7,6 MHz
 • CTCSS: 88,5 Hz

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.