Kort radioamateurnieuws – week 33, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Cursus voor N- en F-licentie in Leeuwarden,
  2. Website voor SOTA-enthousiastelingen,
  3. Meer dan 5000 km op de 2m-band

Kort radioamateurnieuws

1. Cursus voor N- en F-licentie in Leeuwarden

Van Mario PA3DII, secretaris van de Friese Radio Amateur Groep (FRAG), ontvingen wij het bericht dat er in november weer een zendamateurcursus gaat starten in Leeuwarden.

De FRAG geeft al een aantal jaren een gecombineerde N- en F-cursus, ook dit najaar weer. De cursus is ook geschikt voor degenen die nog weinig of niets van de radiohobby weten, want alle stof voor het N- en F-examen wordt doorlopen, beginnend vanaf de basiskennis voor de N-zendamateur. De cursus start in november en bestaat uit 20 lessen. Daarna worden tot het examen in mei 2022 oude F-examens behandeld.

Als de coronasituatie en -regelgeving het toelaten, wordt de cursus gehouden in het clubhuis van de FRAG in Leeuwarden. Mocht dat niet kunnen doorgaan, dan is de cursus online via een videoconference, wat ook afgelopen jaar uitstekend werkte. Eventueel, voor cursisten die te ver weg wonen van Leeuwarden, kan de FRAG de cursus ook altijd online geven.

De kosten bedragen:

  • Cursuskosten voor FRAG-leden: € 40,-
  • Cursuskosten voor niet-leden: € 60,-
  • Kosten cursus + FRAG-lidmaatschap tot en met 2022: € 70,-
  • VERON-lesboek voor de F-licentie: € 32,50. Aan te schaffen via de VERON-webshop: Cursusboek voor het F-examen

Voor eventuele vragen en/of aanmelding stuur je een e-mail naar een van de volgende adressen: cursus@pi4frg.nl of pa3frv@gmail.com

2. Website voor SOTA-enthousiastelingen

SOTA, of Summits On the Air, is een programma voor radioamateurs die met draagbare zendapparatuur bergtoppen willen “activeren”. Het begrip “bergtoppen” is in deze context overigens relatief, omdat de activiteit zelfs in Nederland mogelijk is. Behalve plezier beleven, kun je met de SOTA-activiteit ook awards verdienen, zowel degene die een bergtop activeert als zijn tegenstations.

Christiaan NL13924 wees ons kortgeleden op een interessante website voor SOTA-fans: SOTLAS. Deze website van Manuel HB9DQM biedt een overzicht van alle Summits en toont deze op een aantrekkelijk vormgegeven landkaart. Daarnaast biedt de site onder andere informatie over hoe bergtoppen te bereiken zijn, met daarbij de moeilijkheidsgraad van de klim, soms zelfs aangevuld met foto’s.

Andere referenties:

3. Meer dan 5000 km op de 2m-band

John EI7GL meldt op zijn blog dat er op de 2m-band twee dagen achter elkaar, op 19 en 20 augustus, openingen waren van de Canarische Eilanden naar de Caraïben. Diverse stations overbrugden toen afstanden van meer dan 5000 km, vooral in FT8 maar ook enkele in SSB.

Bijzonder was verder dat op 19 augustus FG4ST in Guadeloupe CT1ETL/1 in Portugal ontving in FT8 (-20 dB SNR), over een afstand van ongeveer 5680 km. Dat is de eerste keer dat een station van het Europese vaste land in het Caribisch Gebied werd gehoord, aldus John. Helaas kwam er geen verbinding tot stand.

Lees de details op het blog van John: EI7GL….A diary of amateur radio activity

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.