Kort radioamateurnieuws – week 18, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. VERON-contest ‘VHF en hoger’ op 7 en 8 mei, 
  2. Belgische station gehoord op 40 MHz, 
  3. Morgen, 8 mei: RF-webinar over tinySA, een voordelige spectrumanalyzer, 
  4. Maandag 9 mei: Tonight@8-lezing over de wereld van het contesten, 
  5. PA22MILL actief tijdens Nationale Molendagen, 
  6. RAZzies mei 2022 als PDF-download beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. VERON-contest ‘VHF en hoger’ op 7 en 8 mei

Vanaf vandaag, zaterdag 7 mei 2022, 14:00 UTC tot zondag 8 mei 2022 14:00 UTC is de VERON-contest voor ‘VHF en hoger’. Deze CW/SSB-contest telt mee voor de VERON-competitie en is op alle banden vanaf 144 MHz en hoger.

Dit is alweer de tweede VERON-competitiewedstrijd van het jaar. De overigen volgen, zoals gebruikelijk, in de eerste volle weekenden van juni, juli, september en oktober.

Bekijk alle details op de ‘VHF en hoger’-website.

2. Belgische stations gehoord op 40 MHz

UBA-logoDe Belgische radioamateurvereniging UBA meldt dat er op 40,680 MHz uitzendingen waargenomen zijn van Belgische stations in FT8. De Belgische telecomautoriteit BIPT laat weten dat uitzendingen op 40 MHz op dit ogenblik niet toegestaan zijn in België.

Wel onderzoekt het BIPT momenteel de mogelijkheid om rond 40 MHz een klein frequentiesegment vrij te geven voor radioamateurs. Illegale activiteiten van radioamateurs op de band zullen dit onderzoek dan mogelijk ongunstig beïnvloeden.

3. Morgen, 8 mei: RF-webinar over tinySA, een voordelige spectrumanalyzer

Het volgende RF-webinar is morgen, zondag 8 mei vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Erik Kaashoek (PD0EK) over de tinySA, een zeer voordelige spectrumanalyzer en signaalgenerator. Erik is de ontwerper van dit bijzondere instrument. Eerder was hij ook al betrokken bij de ontwikkeling van de nanoVNA, LiteVNA en LibreVNA.

Lees de details over deze lezing in ons eerdere artikel en op de website van RF Seminar:

4. Maandag 9 mei: Tonight@8-lezing over de wereld van het contesten

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 9 mei 2022 vanaf 20:00 UTC staat een lezing van Mark Haynes (M0DXR) op het programma.

Mark vertelt dan over de spannende wereld van contesten. De presentatie behandelt onder andere de basisprincipes van het contesten. Maar Mark zal ook een voorproefje geven van de meer geavanceerde technieken die worden gebruikt door meer ervaren en extreme deelnemers, en uitleggen wat er nodig is om een ​​”wereldzege” te behalen in de grootste evenementen van het jaar.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunnen stellen.

Een overzicht van eerdere Tonight@8-lezingen: Tonight@8 – live webinars

5. PA22MILL actief tijdens Nationale Molendagen

Gelijktijdige met de Nationale Molendagen, op 14 en 15 mei 2022, is het amateurradio-evenement ‘Mills on the Air 2022’. Dan zullen vanuit diverse voor het publiek geopende molens radioamateurs onze hobby uitleggen en promoten.

Zo zullen bijvoorbeeld Aad PD0AK, Dennis PA2DK en Wim PA2AM het special event station PA22MILL op zaterdag 14 mei activeren vanaf de Resoordse molen. QSO’s maken ze dan op HF in CW, SSB en FT-8. Daarnaast zijn Aad en Dennis wellicht ook actief vanaf de ‘Rezoordse’ tijdens de internationale molendagen op 7 mei.

6. RAZzies mei 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De mei-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met verschillende artikelen over technische onderwerpen:

  • Revisie van de automatische K3NG-antennetuner
  • Reparatie van monitorscope YO-100
  • Een supersimpele 6m-ontvanger

Daarnaast nog een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over ‘Analoog versus SDR’.

Download: RAZzies mei 2022

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.