Kort radioamateurnieuws – week 18, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over propagatie-metingen op 80 meter,
  2. HAM RADIO World van 25 tot 27 juni,
  3. Mei/juni-editie The Communicator als download beschikbaar,
  4. Statuten IARU-R1 aangepast

Kort radioamateurnieuws

1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over propagatie-metingen op 80 meter

Het baken van Robert PA0RYL, op 3.555,555 kHz, heeft al menig amateur beziggehouden. Het feit dat je met 10 mWatt output op 80 meter behoorlijke afstanden kunt overbruggen, verbaasde menig rapporteur.

Maar er is niemand die er zo toegewijd en enthousiast mee aan de slag is gegaan als Hans PA0EHG. Gedurende drie jaren monitorde hij dag en nacht het baken en legde hij de gegevens vast. Daarbij deed hij diverse bijzondere waarnemingen. Dat leidde ertoe dat hij zich is gaan verdiepen in de theoretische achtergronden van deze verschijnselen.

Op 9 mei vanaf 15:00 uur verzorgt Hans een RF-webinar over dit bijzondere onderwerp. Het webinar is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. HAM RADIO World van 25 tot 27 juni

Ook dit jaar moest de organisatie van HAM RADIO in Friedrichshafen dit grote evenement vanwege corona annuleren. Maar ook dit jaar komt er een virtuele variant: HAM RADIO World. Bezoekers kunnen van 25 tot en met 27 juni over het beursterrein slenteren en van gedachten wisselen met gelijkgestemden. Niet ter plaatse in Friedrichshafen, maar in een gesimuleerde wereld op je computerscherm, gebaseerd op het origineel.

“HAM RADIO World opent volledig nieuwe mogelijkheden voor bezoekers en exposanten. Zo is er naast een online lezingenprogramma en commerciële aanbiedingen, veel ruimte voor persoonlijke ontmoetingen of chats”, aldus Christian Entsfellner (DL3MBG), voorzitter van de DARC. ”Het 2D-tentoonstellingscentrum is op schaal en belooft bezoekers authentieke beursevenementen, zelfs in deze coronatijden. Commerciële exposanten en andere groepen kunnen hun eigen stands exploiteren en zo hun innovaties en producten presenteren of contact leggen met bezoekers. Ook is er ruimte voor lezingen, onderscheidingen, virtuele bijeenkomsten, prijsuitreikingen, rondetafelgesprekken en interviews.”

De volgende video geeft een eerste indruk van de virtuele wereld van HAM RADIO World: Willkommen auf der HAM RADIO World 2021!

Bron: DARC

3. Mei/juni-editie The Communicator als download beschikbaar

De nieuwe editie van het Engelstalige, digitale tijdschrift The Communicator is beschikbaar als gratis PDF-download. Dit tijdschrift is een uitgave van de Surrey Amateur Radio Club (SARC), een radioamateurvereniging in het zuidwesten van Canada. Deze nieuwe uitgave heeft maar liefst 110 pagina’s.

In deze editie lees je onder andere een uitgebreid artikel van Kevin McQuiggin (VE7ZD/KN7Q) over de planning en de installatie van een antenne-tower.

Voor de CW-liefhebber beschrijft Luc Decroos (ON7DQ) een veelzijdig morse-apparaat voor de zelfbouw. Het fungeert onder meer als CW-baken, memory keyer, morse-decoder en ook als hulp bij het leren van morse.

Ditmaal ook weer een bijdrage van Arie Kleingeld (PA3A), over het meten met de NanoVNA. Hij schrijft deze keer over metingen aan mantelstroom-smoorspoelen. Een Nederlandstalige versie van dit artikel kun je overigens vinden op de website van de Dordtse Electronica Club: Artikelen over nanoVNA

Kijk zelf wat het blad nog meer te bieden heeft: The Communicator Magazine May-June 2021

4. Statuten IARU-R1 aangepast

In oktober 2020 keurde de (virtuele) Algemene Vergadering van IARU Regio 1 het goed om een statutenwijziging ter stemming aan de IARU-R1-verenigingen aan te bieden. De wijziging betrof de volgende twee zaken:

  • Ten eerste: introductie van de mogelijkheid om virtuele Algemene Vergaderingen te houden, na voorafgaande toestemming van de aangesloten verenigingen.
  • Ten tweede: wijzigingen in de formulering van de verenigingsstatuten om deze sekseneutraal te maken.

De stemming is nu gesloten. Volgens artikel 7.1 van de statuten moet tweederde van de stemgerechtigde aangesloten verenigingen vóór wijzigingen in de statuten stemmen. Het aantal stemgerechtigden is 85 en daarom zijn 57 stemmen nodig voor goedkeuring.

Het resultaat van de stemming, gecontroleerd en gevalideerd door de voorzitter van commissie C2, is als volgt:

  • Voor de resolutie: 67 stemmen
  • Tegen de resolutie: 3 stemmen
  • Onthoudingen: 1 stem
  • Ongeldige stemmen: 1

In totaal hebben 72 van de 85 aangesloten verenigingen hun stem uitgebracht. De voorgestelde wijzigingen zijn daarmee aangenomen.

De tekst van de gewijzigde statuten: Regional Constitution- Region 1 Constitution and Bylaws May 2021

Bron: IARU-R1

 

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ