Kort radioamateurnieuws – week 12, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van februari 2023;
  2. Morgen, 26 maart: Lentevossenjacht bij Gorinchem; 
  3. 3 april: Tonight@8-lezing over “high altitude ballooning”; 
  4. 24GHz-baken PI7NOS geactiveerd.

Kort radioamateurnieuws

1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van februari 2023

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bericht over de meest waargenomen indringers op onze banden van de afgelopen maand en laat bovendien zien hoe ze te herkennen zijn in de “waterval”.

De februari-uitgave belicht onder andere over de toenemende activiteit in de 10m-band van onder meer Russische taxiposten, die uitzenden in FM. Hoewel deze uitzendingen meestal kort zijn (enkele seconden), zijn er 23 verschillende stations in deze band geteld. Op 10 meter werden ook uitzendingen ontvangen van Braziliaanse CB-ers (in AM en SSB). En, met het toenemen van de MUF, verschijnen er ook ‘over de horizon’-radars (OTHR) in deze band, bijvoorbeeld de Britse OTHR vanuit Cyprus. Soms werd deze radar zelfs meermaals gelijktijdig aangetroffen.

Lees alle details in de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief februari 2023.

2. Morgen, 26 maart: Lentevossenjacht bij Gorinchem

De Gorinchemse Amateur Club (GAC, VERON-afdeling A16) houdt dit jaar weer diverse vossenjachten. De lente-vossenjacht is morgen al, zondag 26 maart 2023, en start om 14:00 uur. Verzamelen en inschrijven kan vanaf 13:00 op de Leuve Hoeve te Vuren, Landscheiding 1.

Meedoen aan de lente-jacht is geheel gratis. De lente-vos komt in de lucht om exact 14:00 uur, de lente-jagers mogen vanaf dat moment vertrekken vanaf de startlocatie.

De lente-vos bevindt zich in een voertuig, zendt uit met een vermogen van 1 Watt op 144,6 MHz en zal zich bevinden binnen het speelveld op openbaar terrein welke met de auto legaal bereikbaar is. Tijdens de jacht dient men zich aan de verkeersregels en verkeersveiligheid te houden.

Kijk voor alle details op de website van de vereniging: Vossenjachten PI4GAC.

3. 3 april: Tonight@8-lezing over “high altitude ballooning”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 3 april is de volgende live Tonight@8-webinar gepland met een presentatie genaamd “Sheep Worrier: A High Altitude Balloon Flight and Recovery System” door Heather Nickalls (M0HMO). Heather zal een inleiding geven over het vliegen met ballonnen op grote hoogte, de gebruikte radiosystemen, enkele wetenschappelijke experimenten tijdens de vluchten, het systeem dat is ontwikkeld om de nuttige lading terug te kunnen vinden wanneer deze is geland en, natuurlijk, veel foto’s vanaf ‘bijna’ de rand van de ruimte.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen.

Lees meer over het programma op de RSGB-website: Tonight @ 8 – live webinars

4. 24GHz-baken PI7NOS geactiveerd

Sinds 18 maart 2023 zendt het 24GHz-baken PI7NOS uit op 24,048.900 GHz vanaf de Gerbrandytoren (350m) in IJsselstein. Het zendvermogen bedraagt 200mW. Later komt op dezelfde plaats ook nog een 47GHz-baken.

Beide bakens werden gebouwd door Hans PE1CKK.

Lees alle details op de site van Hobbyscoop: 24GHz-baken PI7NOS geactiveerd

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.