Kort radioamateurnieuws – week 40, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 9 oktober: eerste RF-webinar van het seizoen, met uitgebreid programma,
  2. Electronicnotes: het bouwen van een HF-dipoolantenne,
  3. Doreen KD2JTX, eerste vrouwelijke zendamateur als secretaris-generaal van de ITU,
  4. Jaap PA7DA in november actief als P40DA vanaf Aruba.

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 9 oktober: eerste RF-webinar van het seizoen, met uitgebreid programma

RF Seminar organiseert met grote regelmaat webinars over actuele onderwerpen voor de experimenterende radioamateur. Tijdens de zomervakantie hebben de RF-webinars stilgelegen, maar morgen starten ze weer. Het programma is dan meteen zeer uitgebreid. Daarom is de aanvangstijd vervroegd naar 14.30 uur.

Programma van morgen:

  • 14.30 – 14.45 uur: Herman PA0VRE vertelt over zijn zelfbouwtransceiver.
  • 14.45 – 15.00 uur: Koos PA0KDF gaat in op zijn ervaringen met de balansmodulators in zijn fase-type-exciter, en de uiteindelijk oplossing.
  • 15.00 – 15.15 uur: Bert PA1K doet verslag van de netleidersbijeenkomst van het Nederlandstalig Amateurnet (NTA)
  • 15.15 – ? uur : Timo PE1FOD  bespreekt het bepalen van de Excess Noise Ratio (ENR) van een ruisbron

Bezoek voor aanmelding en nadere details  de website: RF Seminar.

2. Het bouwen van een HF-dipoolantenne

Electronicsnotes beschrijft hoe je een dipoolantenne kunt bouwen voor de HF-amateurradiobanden. Dipoolantennes zijn relatief eenvoudige antennes om te bouwen en op te zetten. Bovendien kunnen ze zeer effectief zijn. Een dipoolantenne kan een zeer effectieve antenne zijn die een goed prestatieniveau levert als deze zo hoog als redelijkerwijs mogelijk is opgesteld uit de buurt van obstakels. Het bouwen van een dipoolantenne hoeft ook niet duur te zijn. Vaak kunnen de benodigdheden worden hergebruikt van eerdere antennes of voor een relatief lage kosten worden aangeschaft. Het bouwen van de antenne en het opzetten ervan geeft bovendien een goed inzicht in de werking ervan.

Lees het artikel op de Electronicnotes-website: Build an HF Ham Radio Dipole Antenna.

3. Doreen KD2JTX, eerste vrouwelijk zendamateur als secretaris-generaal van de ITU

Doreen Bogdan-Martin (KD2JTX) is verkozen tot secretaris-generaal van de International Telecommunication Union (ITU). De ITU, het gespecialiseerde agentschap van de Verenigde Naties voor informatie- en communicatietechnologieën, heeft Doreen gekozen als de eerste vrouwelijke secretaris-generaal. Bovendien is zij pas de derde radioamateur die deze functie bekleedt.

Op 29 september tweette Doreen KD2JTX:

Immens trots om de eerste vrouw ooit te zijn die is gekozen voor de functie van @ITU-secretaris-generaal. We hebben eindelijk een glazen plafond van 157 jaar gebroken! – en ik hoop dat dit resultaat vrouwen en meisjes overal ter wereld inspireert om groots te dromen en die dromen waar te maken! #Plenipot

____

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ

4. Jaap PA7DA in november actief als P40DA vanaf Aruba

PA7DA actief vanaf het eiland Aruba als P4/PA7DAJaap PA7DA berichtte ons al eerder dat hij in de tweede helft van november op Aruba (CQ9, ITU 11, IOTA: SA-036) is en daar op de HF-banden actief zal zijn. Afgelopen week gaf hij door dat hij eindelijk een bevestiging heeft ontvangen van de Dienst Communicatie Zaken in Oranjestad dat zijn speciale roepnaam P40DA is toegewezen. Op Aruba worden de, voor ons historische, oude Nederlandse machtigingsvoorwaarden gebruikt en mag hij na de keuring van 14 november actief zijn t/m 27 november.

QSL via DQB aan PA7DA of direct door een aan jezelf geadresseerde enveloppe en $2,- bij te sluiten. Voor Nederland volstaat een lokale postzegel. Zie QRZ voor details.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.