Kort radioamateurnieuws – week 20, 2021
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Gezamenlijk gebruik 23cm-band door radioamateurs en satellietnavigatiediensten,
- Video nieuwe versie OpenWebRX,
- LightCube: CubeSat met xenon-flitslicht
Kort radioamateurnieuws
1. Gezamenlijk gebruik 23cm-band door radioamateurs en satellietnavigatiediensten
Het gezamenlijk gebruik van de 23cm-band door radioamateurs en satellietnavigatiediensten (RNSS) staat op de agenda van de World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23). Tijdens deze internationale conferentie zal vastgesteld worden of er aanvullende maatregelen nodig zijn om het RNSS-verkeer beter te beschermen tegen storende interferentie.
Ter voorbereiding van dit agendapunt voeren zowel de ITU als de CEPT onderzoeken uit. Eerder deze maand meldden wij al dat de IARU deelnam aan een CEPT-bijeenkomst over dit onderwerp. De IARU behartigt dan vanzelfsprekend de belangen van de radioamateurs. Van 28 april tot 11 mei was er ook een bijeenkomst van ITU-R-groep 5A (WP5A), waar de IARU eveneens vertegenwoordigd was. WP5A werkt aan een rapport waarin de technische en operationele kenmerken staan van het gebruik van de 23cm-band door radioamateurs. De IARU-vertegenwoordiger leverde belangrijke informatie aan over de 23cm-bandplannen in relatie tot het frequentiegebruik door RNSS in dezelfde band. Deze informatie is van groot belang om ervoor te zorgen dat de amateurdiensten realistisch worden weergegeven in de verschillende onderzoeken.
Het werk aan dit onderwerp gaat nog het hele jaar door, zowel bij de ITU-R als bij de regionale telecom-organisaties, zoals de CEPT.
- Oorspronkelijk bericht: IARU engagement in the 23cm band protection in ITU‑R continues
- Verslag van de bijeenkomst: Summary Meeting Report: ITU-R WP5A #25: 28 April – 11 May 2021
2. Video nieuwe versie OpenWebRX
Vorige week meldden wij dat er een nieuwe versie is van OpenWebRX, de WebSDR-software die onder andere op een Raspberry Pi draait. Een belangrijke vernieuwing in deze versie is dat het aanpassen van de configuratie nu via de webinterface gaat, waardoor het gebruiksgemak van de software aanzienlijk verbetert.
Kevin O’Reilly demonstreert in een recente, Engelstalige YouTube-video deze nieuwe functionaliteit. Daarnaast geeft hij ook een korte impressie van OpenWebRX, daarom ook nuttig voor wie deze veelzijdige software nog niet kent.
3. LightCube: CubeSat met xenon-flitslicht
De NASA selecteerde een CubeSat-ontwerp van de Arizona State University (ASU) als een van de veertien satellieten die in de periode tussen 2022 en 2025 als extra lading mee mogen met een raketlancering. Het unieke kenmerk van ASU’s CubeSat is dat het beschikt over een xenon-flitslicht dat door iedere radioamateur met een UHF-zender kan worden geactiveerd. Bovendien zal de satelliet, met de toepasselijke naam LightCube, te volgen zijn met een smartphone-app.
Meer informatie: ASU student-built spacecraft to interact with the public