Kort radioamateur nieuws – week 1, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. Morgen, 9 januari: RF-webinar over antennetuners, 
 2. Geclaimde scores PA-Beker-contest bekend,
 3. RAZzies van januari 2022 als PDF-download beschikbaar
 4. Update WSJT-X
 5. Eerste Schotelbulletin 2022 van Stichting CAMRAS

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 9 januari: RF-webinar over antennetuners

Het volgende RF-webinar is op zondag 9 januari vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Bob ON9CVD over het gebruik en de toepassing van antennetuners. Hij behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

 • Waarom gebruiken we antennetuners?
 • Wat is het toepassingsgebied?
 • Hoe kunnen we rekenen aan tunerschakelingen?
 • Wat is het rendement?

Tot slot reikt hij nog enkele bronnen voor zelfstudie aan.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Geclaimde scores PA-Beker-contest bekend

De PA-Beker-contest was in november 2021. De eindresultaten daarvan zijn nog niet bekend, maar de “geclaimde scores” wel. Dit zijn de scores zoals die door de deelnemers zelf in hun ingestuurde logbestand zijn ingevuld. Hierop is nog geen controle op fouten of duplicaten uitgevoerd. Indien er geen geclaimde score was ingevuld, dan zal de betreffende call niet in de lijst voorkomen.

Voor de SSB- en de CW-contest bestaan aparte lijsten. Je vindt ze door aan de linkerzijde van de volgende pagina’s op “Toon geclaimde scores” te klikken: SSB-scoreslijst, CW-scoreslijst.

3. RAZzies van januari 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De januari-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met onder andere de volgende artikelen:

 • Het Armyloop XL-project
 • De ATU-100 antennetuner

Verder een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over ‘over de horizon’-radars, de radarsystemen die al vele jaren bovenmatig veel storing veroorzaken op onze amateurbanden.

Download: RAZzies januari 2022

4. Update WSJT-X

WSJT-X is het populaire programma om digitale modi, zoals FT4 en FT8, te kunnen genereren en decoderen. Om een incidenteel voorkomende crash van het programma te verhelpen, heeft het WSJT-ontwikkelteam een bijgewerkte versie uitgebracht: versie 2.5.4. De crash kwam soms voor bij verbindingen met stations met niet-standaardroepnamen.

Teamleider Joe Taylor (K1JT) maakt tevens bekend dat het ontwikkelingsteam enkele nieuwe leden heeft: Chet Fennell (KG4IYS) en Dr. Uwe Risse (DG2YCB).

Meer informatie en download: https://wsjt.sourceforge.io/index.html.

5. Eerste Schotelbulletin 2022 van Stichting CAMRAS

De Stichting CAMRAS, de beheerder van de Radiotelescoop Dwingeloo, bracht op 6 januari het eerste Schotelbulletin van 2022 uit. Deze digitale nieuwsbrief wordt een aantal keren per jaar verstuurd naar CAMRAS-vrijwilligers, -donateurs en andere relaties.

In de eerste uitgave van dit jaar staat onder andere een jaaroverzicht, samengesteld door Tammo Jan Dijkema. Hij memoreert daarin onder meer de livestream van de zonsverduistering van 10 juni 2021, die bekeken werd door 10.000 mensen. Ook noemt hij de unieke LoRa-verbinding, waarbij netwerkpakketjes met de 25meter-telescoopschotel richting de maan werden gezonden om vervolgens het geflecteerde signaal weer te ontvangen en te decoderen. Nooit eerder maakten LoRa-pakketjes deze succesvolle “reis” naar de maan en weer terug.

Wanneer je je als CAMRAS-donateur of -vrijwilliger aanmeldt, ontvang je automatisch het Schotelbulletin: Steun CAMRAS.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.