Kort radioamateurnieuws – week 20, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van april 2023; 
  2. Video: RF-vermogensmeter met een bereik van 100 kHz – 10 GHz.

Kort radioamateurnieuws

1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van april 2023

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bericht over de meest waargenomen indringers op onze banden van de afgelopen maand en laat bovendien zien hoe ze te herkennen zijn in de “waterval”.

De apriluitgave gaat onder andere in op de uitzendingen van het Super Dual Auroral Radar Network (SuperDARN)-radar in de 20m-band. Deze transmissies, bestaande uit bursts met een bandbreedte van ongeveer 4,5 kHz, komen vanuit het noordoosten van het Jÿvaskÿla-gebied (FIN), dichtbij Hankasalmi, de Finse gemeente waar een van de zenders van dit radarnetwerk zich bevindt. Deze bursts werden ontvangen van 14200 kHz tot 14335 kHz. Anders dan de al jaren storende ‘over de horizon’-radars betreft het hier geen militair systeem. SuperDARN is een netwerk van HF-radars, zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek aan bepaalde aspecten in de hogere ionosfeer.

Uiteraard rapporteert de bandwacht ook deze maand weer over hinderlijke storingen door illegaal uitzendende vissers, omroepstations, OTH-radars en andere militaire systemen.

Lees alle details in de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief april 2023.

2. Video: RF-vermogensmeter met een bereik van 100 kHz – 10 GHz

Regelmatig demonstreert Matt M0DQW op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS relatief voordelige componenten die interessant zijn voor de radioamateur.

In een van zijn laatste video’s laat hij een RF-vermogensmeter zien met een fors frequentiebereik, van 100 kHz tot 10 GHz. Het uitwendige van het apparaatje bestaat een stevige aluminium behuizing met een USB-C-ingang en een SMA-connector. Om de vermogensmeter van spanning te voorzien en meetdata uit te lezen, wordt het apparaat met de meegeleverde USB-kabel aan een PC verbonden. De benodigde meetsoftware oogt overigens niet erg professioneel. De SMA-aansluiting dient uiteraard als input voor de RF-bron. In de meeste situaties is wel een verzwakker nodig, omdat het maximaal toegestane ingangsvermogen 0 dBm bedraagt. Het apparaat kost ongeveer €60,-. Matt laat in zijn video zien dat de meetwaarden op een aantal frequenties voldoen aan de verwachtingen, maar wat de echte meetnauwkeurigheid is blijft wel onduidelijk.

Video: 100 KHz – 10 GHz USB RF Power Meter V5

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.