Kort radioamateurnieuws – week 47, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 6 december: Tonight@8-lezing over ontwikkelingen in ATV, 
  2. LoRa-bericht naar de maan en weer terug, 
  3. Presentaties GNU Radio Conference 2021 staan online

Kort radioamateurnieuws

1. 6 december: Tonight@8-lezing over ontwikkelingen in ATV

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op 6 december 2021 staat een lezing van Noel Matthews (G8GTZ) op het programma. Hij bespreekt hierin de nieuwste ontwikkelingen in de steeds veranderende wereld van amateur-tv (ATV).

Noel geeft dan een overzicht van de ATV-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en, in het bijzonder, hoe het gebruik van Reduced Bandwidth-signalen amateur-tv op de lagere VHF-banden mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast bespreekt hij onder meer het gebruik van de geostationaire satelliet QO-100. Deze satelliet maakt het mogelijk om bijvoorbeeld met DATV-stations uit Brazilië, India en Zuid-Afrika te werken.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunnen stellen.

Een overzicht van eerdere Tonight@8-lezingen: Tonight@8 – live webinars

2. LoRa-bericht naar de maan en weer terug

CAMRAS-schotel DwingelooOp 5 oktober 2021 lukte het een team van vier onderzoekers om een LoRa-bericht met behulp van de Radiotelescoop Dwingeloo naar de maan te zenden, om het vervolgens enkele seconden later weer te ontvangen.

Een Semtech LR1110 RF-transceiverchip genereerde het Lora-bericht in de 70cm-band, dat vervolgens – versterkt tot 350 Watt – met behulp van de telescoop richting maan werd gezonden. Dezelfde chip ontving 2,44 seconde later het bericht terug en decodeerde het.

Voor zover bekend was dit de eerste keer dat een LoRa-bericht zo’n lange afstand overbrugde.

Lees het gehele bericht op de website van Stichting Camras, de beheerder van de radiotelescoop: Eerste LORA moon-bounce

3. Presentaties GNU Radio Conference 2021 staan online

Van 20 t/m 24 september was de GNU Radio Conference, de jaarlijkse conferentie van het GNU Radio-project en de gemeenschap die daaromheen ontstaan is. Inmiddels behoort deze conferentie tot een van de belangrijkste evenementen op het gebied van Software Defined Radio (SDR).

Sinds kort zijn alle conferentiepresentaties beschikbaar op het Youtube-kanaal van de organisatie:  GRCon21

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.