Kort radioamateurnieuws – week 7, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. APRS-ontwikkelaar Bob Bruninga (WB4APR) SK, 
  2. Video: ontvangst van Voyager 1-signalen, van buiten ons zonnestelsel, 
  3. RAZzies van februari 2022 als PDF-download beschikbaar, 
  4. SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten door geomagnetische storm

Kort radioamateurnieuws

1. APRS-ontwikkelaar Bob Bruninga (WB4APR) SK

De bedenker van het Automatic Packet Reporting System (APRS), Bob Bruninga (WB4APR), is op 7 februari op 73-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan kanker en de effecten van COVID-19. In de loop der jaren deelde hij graag zijn brede kennis en ervaring over APRS en andere onderwerpen op het gebied van amateurradio en elektronica met anderen.

APRS ontstond in 1982, toen Bruninga zijn eerste programma schreef dat de posities van Amerikaanse marineschepen op het Apple II-platform grafisch presenteerde. Een paar jaar later ontwikkelde hij wat hij noemde het Connectionless Emergency Traffic System (CETS) op de VIC-20 en C64-platformen ter ondersteuning van een endurance-race. Het programma werd in 1988 overgezet naar de IBM PC, en werd in 1992 omgedoopt tot APRS. Het APRS-systeem  is wereldwijd verbonden via het internet.

Dat meldt de ARRL: APRS Developer Bob Bruninga, WB4APR, SK

2. Video: ontvangst van Voyager 1-signalen, van buiten ons zonnestelsel

Voyager 1Tijdens FOSDEM 2022 gaf Daniel Estevéz (EA4GPZ, M0HXM) een lezing over de Voyager 1, het ruimtevaartuig dat het verst van de aarde verwijderd is en dat als eerste het zonnestelsel heeft verlaten. Zelfs na een vlucht van meer dan 40 jaar stuurt het nog steeds gegevens met behulp van zijn schotelantenne van 3,7 meter en een 8,4GHz-zender. In zijn lezing doet Daniel verslag van twee avonturen met betrekking tot de ontvangst van het Voyager 1-signaal.

Al het gerapporteerde werk is gedaan met GNU Radio, Python en andere opensourcetools. De gegevens en resultaten zijn openbaar.

De lezing is sinds enige tijd voor iedereen online beschikbaar: Voyager 1 adventures

3. RAZzies van februari 2022 als PDF-download beschikbaar

RAZzies februari 2022De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De februari-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met onder andere artikelen over:

  • De Astatic D­104-microfoon
  • Een 5W-zender voor de 30m-band met een klasse-­D-eindtrap

Verder een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over AGC, Automatic Gain Control, het terugregelen van de versterking op basis van de signaalsterkte.

Download: RAZzies februari 2022

SpaceX verliest maximaal 40 gloednieuwe Starlink-satellieten als gevolg van een geomagnetische storm die een dag na de lancering optrad. Een SpaceX Falcon 9-raket lanceerde 49 Starlink-satellieten op donderdag 3 februari vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Een dag later verhoogde een geomagnetische storm boven de aarde de dichtheid van de atmosfeer enigszins, waardoor de luchtweerstand op de satellieten toenam en de meeste dat niet overleefden.

Dat bericht AMSAT News Bulletin van 13 februari 2022

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.