Kort radioamateurnieuws – week 30, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 6 en 7 augustus: VERON-zomercontest op 144 MHz en hoger in SSB/CW/FM, 
  2. CEPT-vergunning voor kortstondig verblijf in het buitenland, 
  3. 31 juli: zevenhonderdste ronde VERON-afdeling Hoeksche Waard

Kort radioamateurnieuws

1. 6 en 7 augustus: VERON-zomercontest op 144 MHZ en hoger in SSB/CW/FM

VERONVolgend weekend, 6 en 7 augustus, is de VERON-zomercontest, die overigens geen deel uitmaakt van de VERON-competitie. Deze 24-uurscontest start op zaterdag om 14:00 UTC en duurt tot zondag 14:00 UTC.

Doel is om zo veel mogelijk verbindingen te maken met een zo groot mogelijke totale afstand. Dat kan dan op alle banden vanaf 2 meter en hoger.

Het behaalde aantal punten per verbinding is gelijk aan de afstand in kilometers tussen de uitgewisselde QTH-locators, berekend volgens de door de IARU-R1 gegeven richtlijnen. Per band is de eindscore de som van het behaalde aantal punten.

Bekijk het complete reglement op de ‘VHF en hoger’-website: Reglement VERON VHF/UHF/SHF-contesten.

2. CEPT-vergunning voor kortstondig verblijf in het buitenland

De zogenaamde CEPT-vergunning is ervoor bedoeld om tijdens een kortstondig verblijf in een ander land te mogen uitzenden zonder dat daar een aparte gastvergunning voor nodig is. Er bestaan hiervoor twee CEPT-aanbevelingen, die echter in een betrokken land alleen van toepassing zijn als ze in dat land zijn omgezet in nationale wetgeving.

Aanbeveling T/R 61-01 beschrijft de CEPT-vergunning voor radioamateurs met een Full/HAREC-licentie. Daarnaast regelt CEPT-aanbeveling ECC/REC/(05)06 de vergunning voor beginnende radioamateurs.

De Duitse radioamateurvereniging DARC actualiseert regelmatig een lijst met onder andere frequentiebereiken, vermogensklassen en bedrijfsmodi voor kortstondig gebruik in de aangesloten landen: CEPT-Länderliste.

Met dank aan Tom PC5D voor de tip.

3. 31 juli: zevenhonderdste ronde VERON-afdeling Hoeksche Waard

Het is een begrip in de Hoeksche Waardse radiocultuur, de ronde van PI4VHW op zondagavond om 20:30 uur lokale tijd. Op 26 april 2009 was de eerste ronde een feit, met toen slechts vier deelnemers. Dat aantal groeide echter al snel uit naar acht en nog later zelfs naar gemiddeld vijftien. De vaste rondeleider is Paul PD2PKM, terwijl Gerard PD2GSP hem vervangt bij verhindering.

Na bijna 11 jaar is op 31 juli 2022 de zevenhonderdste editie van deze ronde. Dus, voor wie in de gelegenheid is: meld je in op 145,550 MHz en doe gezellig mee. Meeluisteren kan ook via 433,300 MHz. 

De VERON-webredactie feliciteert de afdeling Hoeksche Waard (A52) met het bereiken van deze mijlpaal.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.