Kort radioamateurnieuws – week 37, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over “Uitdagingen en beperkingen van mobiele HF-antennes”,
  2. Amplitude Modulation Amateur Radio Society kondigt maandelijks AM-net op 80 meter aan,
  3. HS18IARU en HS400OZ actief op QO-100

Kort radioamateurnieuws

1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over “Uitdagingen en beperkingen van mobiele HF-antennes”

Vanmiddag om 15:00 uur starten de RF-webinars weer. Andy HB9CVQ bijt dan het spits af met een presentatie over: Uitdagingen en beperkingen van mobiele antennes. De officiële titel van deze Engelstalige presentatie luidt overigens: Technical challenges and limitations in vehicular on the move, HF-mobile antennas (160/80/40m) and Radiation Efficiency of electrically small antennas (ESA) by Experiment and Simulation.

Andy vat in dit RF-webinar zijn meerjarig onderzoek naar mobiele HF-antennes in anderhalf uur samen. Hij start daarbij met het uitleggen van de elektromagnetische principes van verticals en loopantennes. Daarna bespreekt hij hoe een voertuig, de banden en de aarde de werking van antennes beïnvloeden. De presentatie is niet alleen interessant voor amateurs die een mobiele antenne willen gaan gebruiken, maar ook voor degenen die de werking van antennes en de invloeden van de omgeving daarop beter willen begrijpen.

Voor een uitgebreide beschrijving van het webinar en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Amplitude Modulation Amateur Radio Society kondigt maandelijks AM-net op 80 meter aan

De kortgeleden opgerichte Amplitude Modulation Amateur Radio Society heeft de datum van haar eerste maandelijkse AM-Net bekend gemaakt: zondag 19 september om 18:30 UTC op 3,625 MHz.

Netcontroller Robert GW6GBY zal de verenigingsroepnaam GC5AMS gebruiken vanaf de historische zendlocatie in Criggion (Wales). Zowel leden als niet-leden in heel Europa zijn welkom om deel te nemen.

Meer informatie onder andere op QRZ.com: G5AMS.

3. HS18IARU en HS400OZ actief op QO-100

De Es'hail2 satellietDe Thaise radioamateurvereniging RAST meldt dat het special event station HS18IARU nu actief is op alle amateurbanden, inclusief de geostationaire satelliet QO-100. Deze speciale roepnaam wordt gebruikt om de IARU-conferentie van Regio 3 te promoten die van 20 tot 23 september in Bangkok wordt gehouden. De RAST is erg verheugd om als gastheer van deze conferentie te mogen optreden. HS18IRIA zal nog tot 30 september actief zijn, zowel in CW als in SSB.

Van 1 tot 21 oktober zal er een tweede Thais special event station te werken zijn: HS4ØØOZ. Samen met het Deense station OZ400HS herdenkt HS400OZ de 400-jarige handelsrelatie tussen Thailand en Denemarken. Beide stations zullen ook uitkomen over QO-100, zowel in CW als in SSB. De stations zullen dan te ontvangen zijn op 10489650 KHz, en luisteren uit van 10489655 tot 10489660 kHz.

Bron: Bericht van Tanan Rangseeprom via AMSATs e-mail list: HS18IARU and HS4ØØOZ active on Es’hail 2 / QO-100

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.