Kort radioamateurnieuws – week 6, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen: RF-webinar over ruis meten met een spectrumanalyser,
  2. 5 maart: open dag Watersnoodmuseum, PA69ZRK toch niet QRV, 
  3. 17 februari: gratis webinar over James Webb-ruimtetelescoop, 
  4. Zendamateur betrapt op de middengolfband

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen: RF-webinar over ruis meten met de spectrumanalyser

Het volgende RF-webinar is op zondag 13 februari vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Timo PE1FOD over het meten van ruis met behulp van een spectrumanalyser.

Het meten van ruis is de stille wens van menig amateur, zeker van de groep die regelmatig met zelfbouw bezig is. Maar ruis meten is niet gemakkelijk. Het vergt hoogwaardige-, nauwkeurige- en stabiele meetspullen, die niet iedereen tot zijn beschikking heeft. Ook de ruisbron is een uitdaging.
RF-webinar-teamlid Timo PE1FOD is een zeer ervaren ontwerper en constructeur van hoogwaardige schakelingen, met nadruk op het RF-domein. Eerdere presentaties en publicaties zijn daar het resultaat van.

Deze keer heeft hij met de combinatie van een spectrumanalyser en een ingenieus rekentool een toegankelijke manier ontwikkeld om betrouwbare ruismetingen te doen.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. 5 maart: open dag Watersnoodmuseum, PA69ZRK toch niet QRV

FlessenzenderOmdat de tijd tussen het versoepelen van de coronamaatregelen en de voorgenomen open dag van het Watersnoodmuseum te kort was, is de dag uitgesteld. In plaats van op 5 februari wordt de open dag nu op 5 maart gehouden.

Anders dan wij vorige week meldden, zal het speciale station PA69ZRK niet actief zijn tijdens de open dag. Dat betekent overigens niet dat er dan geen aandacht is voor het amateurradio. Peter PA0MS zal namelijk in de replica van de werkplaats van waaruit Peter Hossfeld in 1953 de flessenzender in de lucht bracht, ieder uur uitleg geven over de rol van zendamateurs tijdens de watersnoodramp in 1953. Daarnaast zal hij de bezoekers ook algemene informatie over amateurradio geven.

3. 17 februari: gratis webinar over James Webb-ruimtetelescoop

Na een reis van ruim een maand is de James Webb-ruimtetelescoop op zijn eindbestemming aangekomen. Op donderdag 17 februari organiseren de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en ESERO NL een webinar over dit bijzondere project. Het webinar is van 19:00 tot 20:15 uur.

Het webinar is zowel interessant voor jongeren (12+) als ook voor volwassenen. Mariska Kriek, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, vertelt over de telescoop en zijn wetenschappelijke instrumenten. Daarnaast is er een online planetariumshow, waarin je wordt meegevoerd door het heelal. Tot slot is er ook nog quiz waarmee je jouw kennis van de ruimtetelescoop kunt testen.

De deelname is gratis. Aanmelding is wel vereist: Webb’s blik op het heelal

4. Zendamateur betrapt op de middengolfband

Recent is een zendamateur op heterdaad betrapt bij het doen van muziekuitzendingen in de middengolf-omroepband. Daarom is aan deze zendamateur een last onder dwangsom van €2250,- opgelegd. Dat betekent dat hij bij een eventuele volgende geconstateerde overtreding deze boete moet betalen.

Onder andere dit bericht valt te lezen in het Verslag Storingsmeldingen AO 104, zoals besproken tijdens het 104e Amateuroverleg tussen Agentschap Telecom en de Nederlandse radioamateurverenigingen.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.