Kort radioamateurnieuws – week 5, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Mogelijk veiligheidsrisico Fluke 8X V-multimeter, 
  2. 13 februari: RF-webinar over ruis meten met een spectrumanalyser, 
  3. Open dag Watersnoodmuseum uitgesteld tot 5 maart, 
  4. Succes Duitse bandwacht: illegale zender gestopt

Kort radioamateurnieuws

1. Mogelijk veiligheidsrisico Fluke 8X V-multimeter

Bij digitale multimeters uit de Fluke 8x V-serie (Fluke 83V, Fluke 87V en Fluke 88V) kan mogelijk kunststof materiaal zijn binnengedrongen in de COM-ingangsaansluiting. In zeldzame gevallen kan de kunststof de wand van de ingangsaansluiting zodanig bedekken dat er geen goed contact mogelijk is. Als zo’n multimeter dan wordt gebruikt om spanningsloosheid te bevestigen, kan dit leiden tot een onterechte bevestiging, waardoor een potentieel veiligheidsrisico ontstaat.

Fluke beschrijft op zijn website hoe een eindgebruiker kan vaststellen of het probleem zich bij zijn multimeter voordoet. Mocht dat onverhoopt het geval zijn, dan staat eveneens beschreven hoe dan te handelen.

Meer informatie op de Fluke-website: Veiligheidsmededeling: Fluke 8X V-serie digitale multimeters
Met dank aan Jan Stadtman (PA1TT) voor de melding.

2. 13 februari: RF-webinar over ruis meten met een spectrumanalyser

Het volgende RF-webinar is op zondag 13 februari vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Timo PE1FOD over het meten van ruis met behulp van een spectrumanalyser.

Het meten van ruis is de stille wens van menig amateur, zeker van de groep die regelmatig met zelfbouw bezig is. Maar ruis meten is niet gemakkelijk. Het vergt hoogwaardige-, nauwkeurige- en stabiele meetspullen, die niet iedereen tot zijn beschikking heeft. Ook de ruisbron is een uitdaging.
RF-webinar-teamlid Timo PE1FOD is een zeer ervaren ontwerper en constructeur van hoogwaardige schakelingen, met nadruk op het RF-domein. Eerdere presentaties en publicaties zijn daar het resultaat van.

Deze keer heeft hij met de combinatie van een spectrumanalyser en een ingenieus rekentool een toegankelijke manier ontwikkeld om betrouwbare ruismetingen te doen.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar

3. Open dag Watersnoodmuseum uitgesteld tot 5 maart

Update 9 februari 2022: anders dan onderstaand bericht meldt, zal PA69ZRK niet actief zijn tijdens de open dag!

Omdat de tijd tussen het versoepelen van de coronamaatregelen en de voorgenomen open dag van het Watersnoodmuseum te kort was, is de dag uitgesteld. In plaats van op 5 februari wordt de open dag nu op 5 maart gehouden. Tijdens die dag zal ook het speciale station PA69ZRK actief zijn. Houd op die dag Kanaal 3700 in de gaten en maak een QSO met het special event station.

Kanaal 3700 zendt uit – zoals het getal aangeeft – op 3700 kHz in de 80m-band. Kanaal 3700 is overigens ook de titel van het boekje dat de VERON in 1954 uitgaf over het werk van de Nederlandse zendamateurs tijdens en na de ramp. Heruitgegeven in 1978 naar aanleiding van de 25-jarig herdenking, en in 2003 in samenwerking met de VRZA vanwege het 50-jarig jubileum.

4. Succes voor Duitse bandwacht: illegale zender gestopt

In december 2021 en januari 2022 zond een ondergronds politiek station uit op 3.500 en 7.000 kHz. De USB-uitzendingen konden in heel Europa ontvangen worden. Het radioprogramma in het Italiaans en het Engels richtte zich tegen de coronamaatregelen van de overheid.

Omdat het station uitzond op amateurbanden, werd de Duitse bandwacht van de DARC er opmerkzaam op. Zij wist bij benadering de plaats van het illegale station te achterhalen. Daarop meldde zij deze gegevens aan de Duitse Bundesnetzagentur, die op haar beurt de Italiaanse collega’s informeerde, die vervolgens de uitzendingen wisten te stoppen.

Bron: DARC-bandwacht

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.