Kort radioamateurnieuws – week 48, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. Gouden Speld voor Robert van der Zaal PA9RZ;
 2. Special Event station OT5IDPD actief tot 14 december;
 3. PI4HAL-bulletin van december nu online te lezen;
 4. PA23XMAS, PH23XMAS en PD23SANTA deze maand actief;
 5. Stichting Contest Group 1884 in de VHWN nieuwsbrief;
 6. De RAZzies december editie is uit in PDF formaat;
 7. De ITU WRC aanbeveling over de 23 cm band.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Gouden Speld voor Robert van der Zaal PA9RZ

Woensdag 29 november mocht Robert uit handen van het HB-lid Okko Ebens PH2CV de Gouden Speld ontvangen. Dit voor 35 jaar inzet voor het radioamateurisme en onze afdeling in het bijzonder. Tevens vervulde Robert sinds vele jaren het voorzitterschap van de BeNeLux QRP Club.

Wegens ziekte gebeurde dit in kleine kring bij Robert thuis. Aanwezig waren Fred PA7FB en Jaap PA7DA namens afdeling Leiden. Namens de BeNeLux QRP Club waren Ambro PA4AH en Ben PA3EPQ aanwezig. Namens afdeling Leiden ontvingen Robert en zijn zus Caroline de bossen met bloemen.

Tijdens het jaarlijkse feest op 20 december wordt de video aan de leden vertoont.

 

2. Special Event station OT5IDPD blijft langer actief; tot 14 december

Wij krijgen van Frank ON4AAC de melding dat het special event station OT5IDPD langer actief mag blijven dan vooraf gedacht. Het station mag namelijk in de lucht blijven tot 14 december (volgens de vergunning).

Ben je even kwijt waar OT5IDPD ook al weer voor in de lucht komt? Dan raden wij aan ons artikel “Promoot de Internationale Dag van Personen met een Handicap op 3 december” nog even terug te lezen. Het is voor een zeer goed doel, dus probeer dit bijzondere station de komende twee weken toch ook nog even te werken!

 

3. PI4HAL-bulletin van december 2023 nu online te lezen

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De december-uitgave met een indrukwekkende 63 pagina’s beloofd veel leesplezier. De inhoudsopgave is echt veel te lang om hier op te sommen! Dus open het PI4HAL-bulletin december 2023 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

 

4. PA23XMAS, PH23XMAS en PD23SANTA in december, PH24HNY en PD24HNY in januari

Aankomende december maand zijn we actief met de roepnamen PA23XMAS, PH23XMAS en PD23SANTA. De stations zijn actief van 1 tot en met 31 december 2023.

Vanaf 1 tot en met 31 januari 2024 zijn de stations PH24HNY en PD24HNY actief.

Werk je minimaal twee van deze stations dan kun je een award downloaden via de desbetreffende QRZ.com pagina’s. Er zullen zoveel mogelijk banden benut worden.

Tot werkens!
73’s Raymond de PA5DX

 

5. Stichting Contest Group 1884 in de VHWN nieuwsbrief

Sinds de start in 2009, dus alweer 14 jaar, kennen we de Contest Group 1884. Een initiatief van Paul PD2PKM en Gerard PD2GSP met sindsdien in enigszins wisselende samenstelling. Momenteel bestaat de groep, naast Paul en Gerard, uit Evert PA3FXY, Anne-sophie NL13798, Jan PA2JCB en Ben PD5GH.

Ja, het klopt, ook zijn zij allen lid van onze VERON afdeling A52’Hoeksche Waard. Dat is eigenlijk de ‘enige connectie’. Met ander woorden: de contestgroep staat los van VERON-afdeling A52. De contestgroep opereert vanaf de locatie Fort Buitensluis, inmiddels bij eenieder bekend. Dat fort is eigendom van de gemeente Hoeksche Waard en wordt onderhouden en beheert door een stichting.

Deze stichting heeft vanzelfsprekend de nodige plannen om het fort en het omliggende terrein te exploiteren. Dat is nodig om inkomsten te verwerven en het fort en omgeving aantrekkelijk te maken voor bezoekers. Tevens zijn de ons, sinds 2009 bekende beheerders inmiddels vervangen door ‘nieuwe’ beheerders en is er ook binnen de gemeente gesproken over de toekomstige plannen. Voor voornoemde leden van de Contest Group voldoende aanleiding om de status van ‘enkele losse’ zendamateurs te formaliseren. Daarom is besloten om een stichting op te richten zodat zij als ‘rechtspersoon’ kunnen worden aangesproken of daar van uit initiatieven kunnen ondernemen. Sinds september is dat nu Stichting Contest Group 1884 of de verkorte naam: Stichting CG1884.

Lees dit verhaal verder vanaf pagina 5 van de VERON Hoekse Waard nieuwsbrief van november waar trouwens nog meer lezenswaardige artikelen in te vinden zijn.

 

6. De RAZzies december editie is uit in PDF formaat

De RAZzies voor de maand december 2023 is uit! Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Maar het bevat ook heel veel leuke artikelen voor radioamateurs ver buiten Zoetermeer. Vandaar dat we het hier even ongegeneerd promoten.

In dit nieuwe editie de volgende onderwerpen:

 • Inductiemeter met 1 nH resolutie
 • Kerstpuzzel
 • Opa Vonk: Moduleren
 • Multiband QRP transceiver 2 (B)
 • PA3CNO’s Blog
 • Pye Cat 619 ontvanger 2
 • Afdelingsnieuws

Je kunt de volle 37 pagina’s leesplezier hier downloaden.

 

7. De ITU WRC aanbeveling over de 23 cm band

RSGB news weet ons te melden dat in de eerste week van de 2023 ITU Wereld Radiocommunicatie Conferentie (WRC-23) de discussies over een breed scala aan agendapunten van start zijn gegaan. Met name voor amateurradio meldt IARU-regio 1 dat de nieuwe ITU-aanbeveling M.2164 over richtlijnen voor amateur- en amateursatellietgebruik in het bereik van 1240 tot 1300 MHz nu hier online is gepubliceerd.

Op deze webpagina van de IARU staat ook een samenvatting. De aanbeveling is het resultaat van een uitdagende ontwikkelingsperiode van vier jaar. Het vormt nu een belangrijk onderdeel van de lopende WRC-23 discussies met betrekking tot WRC-23 agendapunt 9.1b. Indien de aanbeveling wordt overgenomen tijdens de WRC dan blijft er wel een 23 cm band beschikbaar, maar wel een met beperkingen.

Deze speciale webpagina van de RSGB bevat regelmatige rapporten en achtergrondinformatie over zowel 23cm als andere frequentiebanden. Dus wellicht het in de gaten houden waard.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.