Frankrijk heeft toegang tot 60 meter

Frankrijk krijgt toegang tot 60 meterEindelijk hebben de radio amateurs in Frankrijk ook toegang tot de 60 meter band. Het Franse agentschap telecom ARCEP heeft dit in navolging van de ITU en WRC-2015 besloten.

Frankrijk 60 meter

De officiële aankondiging is op 13 februari gepubliceerd in de Official Journal of the Republic of France (JORF) nr. 0037. Ook voor Frankrijk is toegang tot 60 meter band vastgesteld op 5,3515 MHz tot 5,3665 MHz. Het gebruik van deze band is op secundaire basis. En met maximaal 15 Watt EIRP. Ofwel equivalent isotropisch uitgestraald vermogen.

Harmonisatie

Voor radio amateurs uit de meeste overige Europese landen geldt precies hetzelfde spectrum. En dat spectrum is vastgesteld tijdens de WRC-2015 (World Radiocommunications Conference) in Genève. Daarmee volgt Frankrijk de voorgestelde frequentie harmonisatie. Klik hier voor alle VERON nieuwsberichten over alle gehouden en te houden WRC bijeenkomsten. Echter voor alleen de berichten over de WRC van het jaar 2015 is hier te klikken.

Meer berichtgeving over de 60 meter band is via deze link te vinden. Maar probeer ook deze link waarmee je alle berichten over 5 MHz naar voren haalt.

Activiteit

De eerste stations uit Frankrijk zijn al actief op 60 meter. Met de hulp van een DX cluster  zijn de activiteiten op deze band goed te volgen.