Eerste slachtoffer gevallen: 9 cm verdwijnt in VS

eerste slachtoffer gevallenIn de strijd om 5G-spectrum is het eerste slachtoffer gevallen: de 9-cm-amateurband verdwijnt in de Verenigde Staten. Dat meldt de AMSAT-UK op haar website. De Federal Communications Commission (FCC) heeft dit meegedeeld op een openbare bijeenkomst op 30 september 2020. In de zoektocht naar meer spectrum voor 5G is het oog gevallen op de 3.3-3.55 Ghz-band. De FCC gaat daar alle licenties van niet-overheidsgebruikers intrekken. Sommige gebruikers zoals weerradar krijgen een nieuwe allocatie in de 2.9-3.0 GHz-band. Maar zendamateurs kunnen volgens de FCC uitwijken naar 2 en 5 GHz.

Zendamateurs secundaire gebruikers

Zendamateurs zijn secundaire gebruikers in de 9-cm-band. Dat is eigenlijk altijd goed gegaan, want primaire gebruikers ondervonden geen storing van zendamateurs. Daarnaast zijn er langetermijn-amateurprojecten, zoals satellieten met een 9-cm-transponder. Wat de VS betreft vervalt dat allemaal. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet bekend. Nieuwe licenties moeten eerst nog geveild worden. Pas dan vervalt de licentie voor zendamateurs. Dat kan echter al vrij snel zijn. Omdat het deel van het spectrum tussen 3.3 en 3.4 GHz nog niet meteen uitgegeven wordt kan de amateurdienst hier mogelijk nog enige tijd gebruik van maken.

Spectrum is schaars

Spectrum is schaars en daarom is iedereen op zoek naar een stukje spectrum dat gemakkelijk in te nemen is. Het oog valt dan snel op amateurbanden. Radioamateurs kregen in het verleden ruim spectrum toebedeeld, omdat dat spectrum nog niet commercieel interessant was. Maar met alle technologische vernieuwingen -waar overigens amateurs ook van profiteren- verandert dat snel. Zo liet de Franse overheid het oog vallen op onze exclusieve 2-m-band. Daar wilden ze een primair gebruik voor niet-veiligheidsgerelateerde luchtmobiele toepassingen. Gelukkig heeft de IARU kunnen voorkomen dat dit voorstel ingebracht werd. Maar ondanks de inspanningen van de IARU, staat de 23-cm-band toch op de agenda van de WRC-23. Ook China dreigt spectrum van zendamateurs af te nemen.

IARU strijdt voor ons

De recente gebeurtenissen rondom de 9cm-band in de VS laten zien dat de bedreiging van het amateurspectrum heel reëel is. Het is daarom van het grootste belang om alert te blijven. We moeten de ontwikkelingen rondom de verdeling van spectra op de voet volgen en daar waar nodig invloed uitoefenen. Dat is precies een belangrijke opdracht van de IARU, waar de VERON bij aangesloten is. Juist volgende week begint de IARU-Regio 1 met de voorbereiding van de WRC-23. Ook de VERON neemt hieraan deel.