Eerste geostationaire amateurradiosatelliet Qatar-OSCAR 100 heeft 5e verjaardag gevierd

Eerste geostationaire amateurradiosatelliet Qatar-OSCAR 100 heeft 5e verjaardag geviertQatar-OSCAR 100 is de eerste geostationaire amateurradiosatelliet. Het is een gezamenlijk project van de Qatar Satellite Company (Es’hailSat), de Qatar Amateur Radio Society (QARS) en AMSAT Deutschland (AMSAT-DL) die de technische leiding had. De satelliet werd gelanceerd in 2018 vanaf het Kennedy Space Center en bevindt zich nu in een geostationaire baan op 25,9° Oost.

Op 14 februari 2019 heeft de Qatar Amateur Radio Society (QARS) de twee transponders van Es’hail-2 vrijgegeven voor officieel gebruik door radioamateurs. Dus afgelopen maand is de vijfde verjaardag geviert van deze bijzondere amateurradiosatelliet.

Gemaakt in Japan

De Es’hail 2 amateurradio- en televisiesatelliet werd vervaardigd door Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) in Japan. Het is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de Es’hailSat Qatar Satellite Company, de Qatarese amateurradiovereniging Qatar Amateur Radio Society (QARS) en het Duitse AMSAT-DL eV. De lancering van de  De Es’hail 2 amateurradio- en televisiesatelliet vond plaats op 15 november 2018 met een SpaceX Falcon 9-draagraket. De satelliet kent sindsdien een voortdurend groeiend aantal gebruikers.

De satelliet heeft twee amateurradio-transponders: een smalbandige (NB) voor conventionele, analoge en smalbandige digitale signalen, en een breedbandige (WB) voor DATV (Digital Amateur TeleVision). De signalen van OSCAR 100 worden ontvangen op de 10,4 GHz band en verzonden op de 2,4 GHz band. Om de satelliet te kunnen gebruiken, heb je een geschikte LNB, een SDR-ontvanger, een upconverter, een eindversterker en een paraboolantenne nodig. Er zijn verschillende online bronnen die je kunnen helpen om op OSCAR 100 te komen.

Wat heb je nodig?

Om de satelliet Qatar-OSCAR 100 te kunnen gebruiken, heb je de volgende apparatuur en software nodig:

 • Een LNB (Low Noise Block) om de signalen van de satelliet op de 10,4 GHz band om te zetten naar een lagere frequentie die je kunt ontvangen met een SDR-ontvanger (Software Defined Radio).
 • Een upconverter om je zendfrequentie op de 2,4 GHz band te verhogen tot de frequentie die de satelliet kan ontvangen.
 • Een eindversterker om je zendvermogen te verhogen tot het niveau dat nodig is om de satelliet te bereiken.
 • Een paraboolantenne om de signalen van en naar de satelliet te richten en te concentreren.
 • Een SDR-software om de signalen te demoduleren, te moduleren, te filteren en te visualiseren.

De beste antenne voor OSCAR 100 hangt af van je budget, je ruimte en je vaardigheden. Een veelgebruikte en effectieve antenne is de POTY (Patch Of The Year), die je in het midden van je LNB kunt monteren. Deze antenne heeft een gecombineerde functie voor zenden en ontvangen, en is rechtsom gepolariseerd. Je kunt deze antenne zelf maken of ook nog kopen.

Een andere optie is een helical antenne, die ook rechtsom gepolariseerd is en een goede versterking heeft. Je kunt ook een helical antenne zelf maken of kopen. Beide antennes moeten worden aangesloten op een paraboolantenne om de signalen te richten. Je kunt meer informatie vinden over de verschillende antennes en hoe je ze kunt gebruiken via deze link.

Frequenties van het smalbandgedeelte

 • Downlink : 10489.500 MHz – 10490.000 MHz lineair, verticaal gepolariseerd
  • (dus de frequenties waar de transponder op zendt)
 • CW baken: 10489.500 MHz
 • Telemetriebaken (PSK): 10489.745 MHz
 • Experimenteel baken: 10490,000 MHz
 • Uplink : 2400.005 MHz –  2400.490 MHz rechtsom circulair gepolariseerd (RHCP)
  • (dus de frequenties waar u op moet zenden)

Positie van de satelliet

 • Positie van de satelliet: 25,9° Oost
 • Elevatie: 26,67° (uiteraard afhankelijk van uw positie)
 • Azimuth: 156,89°

Footprint van de satelliet

De geostationaire amateurradiosatelliet Qatar-OSCAR 100 (QO-100) bevindt zich op een vaste positie aan de hemel op 25,9° oosterlengte.

De satelliet heeft een zeer royale footprint, waardoor hij heel Afrika, heel Europa, een groot deel van Azië en zelfs een hoekje van Zuid-Amerika (Brazilië) kan overzien.

De satelliet beschikt over twee transponders: een smalbandige (250 kHz) en lineaire transponder voor CW, SSB en digitale modi, en een breedbandige (8 MHz) transponder voor digitale amateur-TV (DATV).

Meer informatie

Je kunt meer informatie vinden over hoe je deze apparatuur en software kunt installeren en gebruiken via de volgende links:

Bron:  Informatie over het gebruik van QO100 (Oscar100)

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ