Internationale Maritieme Radio Dag 14/15 april 2024 – Inschrijving is nu geopend

Internationale Maritieme Radio Dag 14/15 april 2024 - Inschrijving is nu geopendDe inschrijving is nu geopend voor de Internationale Maritieme Radio Dag 2024 die jaarlijks plaatsvindt op 14 en 15 april. Het is een evenement ter herdenking van de bijna 100 jaar draadloze telegrafiedienst en dienstverlening voor zeevarenden. En deze eindigde met de sluiting in Groot-Brittannië van Portishead Radio op 30 april 2000.

Portishead Radio was een radiostation dat van 1928 tot 2000 wereldwijde maritieme communicatie en langeafstandscommunicatie verzorgde. Het was het grootste en drukste HF-maritieme radiostation voor lange afstanden ter wereld. In 1974 had het radiostation 154 radio-operatoren in dienst die meer dan 20 miljoen woorden per jaar afhandelden.

Jaarlijkse herdenking

Elk jaar herdenkt en viert de Internationale Maritime Radio Day het werk van de radio-officieren aan boord van de handelsschepen. We nodigen radioamateurs uit om zich aan te melden voor deelname aan deze Vriendendag van de Maritieme Radio. Kortegolfluisteraars kunnen eveneens logbestanden indienen.

Beginnend om 12.00 UTC op 14 april 2024 en eindigend om 22.00 UTC op 15 april 2024, is dit evenement een geweldige kans om een ​​QSO te hebben met voormalige radio-officieren en kuststationprofessionals, die gegevens uitwisselen over hun vorige schepen en maritieme kuststations.

De mode is enkel CW. En we gebruiken alle HF-banden, inclusief de WARC-banden. Iedereen die resultaten indient, krijgt een certificaat van deelname uitgereikt. Lees hier de Maritime Radio Day regels.

Een stukje geschiedenis

Jaarlijks wordt van 14 tot en met 15 april de Internationale Maritieme Radio Dag gehouden. En dit is om bijna honderd jaar draadloze telegrafiedienst en dienstverlening voor zeevarenden te herdenken. Sinds het prille begin in 1900 was telegrafie de belangrijkste communicatiedienst en dit tot het einde van het tijdperk in 1999, toen telegrafie verdween met de komst van de GMDSS en satellietverbindingen.

De datum van Internationale Maritieme Radio Dag zou eveneens een herinnering moeten zijn aan de ramp met de Titanic in 1912. Het schip is op 14 april 1912 op de ijsberg gebotst en is uiteindelijk in de vroege ochtend van 15 april gezonken. Ondanks het massale verlies aan mensenlevens, wordt algemeen erkend dat radio verantwoordelijk is geweest voor de redding van al degenen die de ramp hebben overleefd.

Maritieme kuststations en radiohutten op schepen konden alleen worden bediend door voormalige radio-officieren, marconisten van kuststations en van radiotechnici werkzaam in de branche. De installatie en het onderhoud van kust- en scheepsradioapparatuur alsook de antennes werd destijds verzorgd door bedrijven zoals bijvoorbeeld RAMAC, DEBEG, SAIT etc.

De sluiting van Portishead Radio

De internationale Maritieme Radio Dag is een jaarlijks evenement dat de geschiedenis en het belang van de draadloze telegrafie voor de zeevaart herdenkt. Dit is ook de dag waarop in het jaar 2000 het laatste Britse kustradiostation Portishead Radio werd gesloten.

Portishead Radio sloot omdat het niet meer kon concurreren met de satellietcommunicatie, die sneller, goedkoper en betrouwbaarder was dan de communicatie via de langeafstands HF-maritieme radio. De vraag naar de langeafstands HF-maritieme radio service nam af naarmate meer schepen overstapten op satelliettelefoon en e-mail.
Het laatste bericht dat werd verzonden vanuit Portishead Radio was op 30 april 2000 om 12:00 UTC. Het was een dankwoord aan alle klanten en collega’s die de voormalige maritieme kuststations hadden gebruikt of gesteund.

Voor wie bedoeld?

Internationale Maritieme Radio Dag 14/15 april 2024 - Inschrijving is nu geopendHet evenement is vooral bedoeld voor voormalige maritieme radio-operatoren en technici, die hun ervaringen en herinneringen kunnen delen met andere deelnemers via CW op de HF-banden. Ook radioamateurs en kortegolfluisteraars kunnen meedoen als vrienden van de Internationale Maritieme Radio Dag, mits ze zich vooraf registreren. Meer informatie over het evenement en de registratie vindt u op deze website.

Radioamateurs en kortegolfluisteraars zijn welkom doch dienen zich voor 1 april op voorhand te registreren. De reeds geregistreerde stations vindt u op deze webpagina.

Radiostations zoals kustradiostations en schepen kunnen alleen deelnemen als ze worden bediend door voormalige commerciële of marine-operatoren. Daarnaast ook door radiotechnici die hebben gewerkt aan de installatie en/of het onderhoud van scheepradiostations of kustradiostations.

Waar gebeurt het?

Alle radioverkeer moet plaatsvinden rond de volgende internationale maritieme frequenties op de radioamateurbanden:

  • 160-m-band 1824 kHz
  • 80-m-band 3520 kHz
  • 40-m-band 7020 kHz
  • 30-m-band 10.118 kHz
  • 20-m-band 14.052 kHz
  • 15-m-band 21.052 kHz
  • 10-m-band 28.052 kHz

De primaire werkfrequentie is in de eerste plaats 14.052 kHz.

  • Datum: 14 april 12:00 UTC 15 april 22:00 UTC
  • Banden: 160 m, 80 m, 40 m, 20 m, 15 en 10 m plus WARC
  • Mode: alleen CW

Iedere deelnemer beheert zijn QSL-kaarten. Er is geen QSL-manager.

Bron: https://radioofficers.com/mrd-2024/

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ