Kort radioamateurnieuws – week 39, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. De Kelvin meetmethode of 4-draads meting;
 2. De RAZzies oktober editie is uit;
 3. Oprekken 6m DX-grenzen vanuit Stille Zuidzee;
 4. Lees de oktober editie van het PI4HAL-bulletin;
 5. Ham radio en de wereld van radioamateurs;
 6. WSPR-experiment & een zelfbouw Endfed (80-10m).

Kort radioamateurnieuws

 

1. De Kelvin meetmethode of 4-draads meting

De Kelvin meetmethode, ook wel de 4-draads meettechniek genoemd, is een methode om nauwkeurige metingen te doen. Deze methode is vooral bedoeld om de invloed van de meetsnoeren te beperken. Vooral handig bijvoorbeeld voor het meten van kleine weerstanden en/of ESR metingen.

Dit lezen we in de maandelijkse nieuwsbrief van VERON afdeling A41 Flevoland, genaamd de Flevo Rondstraler. Jezelf aanmelden voor deze leuke en leerzame nieuwsbrief kan via de A41 website en is geheel gratis. Dan ben je als eerste op de hoogte van de leuke artikelen uit de polder.

 

2. De RAZzies oktober editie is uit in PDF formaat

De RAZzies voor de maand Oktober 2023 is uit! Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Maar het bevat ook heel veel leuke artikelen voor radioamateurs ver buiten Zoetermeer. Vandaar dat we het hier even promoten.

Met in dit nummer de volgende onderwerpen:

 • Wideband SWR meter
 • Opa Vonk: Software Defined Radio
 • Noise Cancelling Passive Loop antenne
 • Frontjes maken
 • Afdelingsnieuws

Je kunt de volle 20 pagina’s leesplezier hier downloaden.

 

3. Oprekken van 6 meter DX-grenzen vanuit het hart van de Stille Zuidzee

De “UK Six Metre Group” is toegewijd aan het promoten van 50MHz-activiteit over de gehele wereld. En hun 2023 jaarvergadering wordt gehouden via Zoom op zondag 8 oktober vanaf 18u BST (= 19:00 uur Nederlandse tijd).

Het korte formele deel van de vergadering wordt gevolgd door een lezing van Antoine N’Yeurt, 3D2AG getiteld “Extending 6m DX boundaries from the Heart of the South Pacific“. Details over deze zoom meeting zijn al naar de leden gemaild. Maar niet-leden zijn van harte welkom om deel te nemen aan de vergadering. Als niet-lid kun je niet stemmen in de vergadering. Maar wel de boeiende lezing online bijwonen. Klik hier voor meer informatie.

 

4. PI4HAL-bulletin oktober 2023 online te lezen

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De oktober-uitgave telt een ongelofelijke 87 pagina’s en de inhoudsopgave is echt veel te lang om hier op te sommen! Dus open het PI4HAL-bulletin oktober 2023 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

 

5. Ham radio en de wereld van radioamateurs

Uitvinder en elektrotechnisch ingenieur Guglielmo Marconi met een draadloos trans-Atlantisch radiosignaal in 1901. (Foto: Wikimedia Commons)

In het online magazine Canadian Geographic staat een leuk artikel onder de titel “Ham radio en de wereld van radioamateurs“. Het is een (Engelstalige) duik in de fascinerende evolutie van radio, beginnend bij het eerste ontvangen bericht op Signal Hill, Newfoundland. Auteur Lola Augustine Brown schrijft:

Mijn hand trilt als ik op de knop aan de zijkant van de radiomicrofoon druk. Ik ben nerveus, bang om iets te verpesten als ik het voor het eerst probeer. “CQCQ, dit is VD1M, QRZ?

Door de ruis heen antwoordt een stem met iets dat ik niet goed kan verstaan, maar Chris Hillier, op dat moment voorzitter van de Society of Newfoundland Radio Amateurs, gidst me door wat ik moet zeggen: “Dit is Victor Alpha Three Echo Alpha Mike; jullie zijn vijf bij negen. Mijn naam is Lola; wat is mijn rapport?

Bedankt voor de vijf bij negen. Je bent erg zwak hier in Sarnia, Ontario. Je bent ongeveer drie bij drie, maar bedankt voor het rapport,” antwoordt de stem.

Je kunt het hele leuke en leerzame verhaal via deze link lezen.

 

6. WSPR-experiment & een zelfbouw Endfed (80-10m)

Eind mei had ik mijn HF kits zelfbouw 80-10 m end-fed antenne al eens getest, maar de resultaten vielen toen erg tegen. Ondanks dat de antenne analyzer (NanoVNA) had aangegeven dat het qua resonantiefrequenties aardig goed zou zitten werd ik bij het testen met een WSPR-zendertje (Zacktech RF WSPR Desktop 80-10 m transmitter, 200 mW zendvermogen) destijds door niemand waargenomen.

Dit schrijft Arjan PB8A in de nieuwste VERON Hoekse Waard nieuwsbrief in een boeiend verhaal van bijna drie pagina’s lang met de nodige bijbehorende foto’s.

En dat is niet alles wat in deze nieuwsbrief te lezen valt. Ook het artikel “De QSL-kaart en zijn verhaal” van Evert PA3FXY is zeer de moeite waard. Zeker wanneer je van Nixie-buisjes houdt. Kortom, klik op deze link en geniet.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.