Nieuw LoRa afstandsrecord: 1336 kilometer!
Het LoRa radiocommunicatiesysteem is erg handig voor communicatie met lage bandbreedte. En zoals veel lezers zullen weten ligt de speciale vaardigheid in het behalen van een groot bereik.
Voor de meesten van ons is dat bereik maximaal een paar kilometer. Maar door de grenzen van de LoRa mogelijkheden op te zoeken, is onlangs het afstandsrecord van drie jaar geleden gesneuveld.
Het oude record van 832 kilometer is verpletterd met het behalen van een indrukwekkende afstand van 1336 kilometer.
Het record in kwestie is gevestigd vlakbij de Portugese kust. Daar heeft men LoRaWAN-Trackers op de vissersboot “Estrela de Sesimbra” gemonteerd en op haar boeien nabij de “Sesimbra” kust van Portugal. De tracker was in staat om zo de gateway te openen op de Spaanse Canarische eilanden. Zo werden er drie berichtjes ontvangen door de “cablpa-pitilleros” gateway welke verbonden is met “The Things Stack Community Edition“.
Het zeeoppervlak is een uitstekend hulpmiddel voor propagatie. En uit ervaring met radioamateurs weten we dat de troposferische omstandigheden, geholpen door het zomerweer, er ook iets mee te maken hebben.
Radioamateurs op die kusten en eilanden jagen op dit soort bijzondere propagatie omstandigheden. En ze hopen zo een een zeldzaam UHF-contact over de oceaan naar Amerika of het Caribisch gebied te maken. Ondanks het verschil in hun respectievelijke frequentietoewijzingen vragen we ons af of hetzelfde mogelijk zou zijn met LoRa als de atmosfeer ons gunstig gezind is. We weten echter niet zeker of er een set dual-band LoRa gateways gemaakt kan worden om dit idee te testen.
Dit record verbreekt een eerder record dat was gevestigd tussen Duitsland en Polen. Echter, als je denkt dat je al eens eerder een veel groter LoRa-record voorbij hebt zien komen, dan heb je gelijk, maar alleen in het modulatieschema en niet in de frequentie.
Wat is LoRa eigenlijk?
LoRa (van het Engelse “Long Range” dat “lange afstand” betekent) is een gepatenteerde low-power wide-area netwerkmodulatietechniek. LoRa maakt langeafstandstransmissies mogelijk met een laag stroomverbruik. Het is gebaseerd op spread-spectrum modulatietechnieken die zijn afgeleid van chirp spread spectrum (CSS)-technologie. Het werd ontwikkeld door Cycleo uit Grenoble Frankrijk. En vervolgens overgenomen door Semtech, het oprichtende lid van de LoRa Alliance. Het is gepatenteerd door het Amerikaanse octrooi nr. 9647718-B2. Lees er hier meer over.
Bronnen