Kort radioamateurnieuws – week 14, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Einde scheepsradio telegrafie 1992;
  2. Zelfbouw 30 meter band CW transceiver;
  3. Lezing 11 april PA5GF over LoRa in Deventer;
  4. G4SJH voorzitter IARU CEPT Freq. Beheer WG;
  5. CATS, een nieuw Communicatie en Telemetrie Systeem;
  6. OM Guglielmo in het PI4HAL Bulletin;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Einde scheepsradio telegrafie 1992

We beginnen deze zaterdag voor de afwisseling even met een stukje pure nostalgie. Een nu gedigitaliseerde uitzending van het ooit heel populaire televisieprogramma “Van Gewest tot Gewest“.

En deze uitzending uit 1992 gaat over het einde van de scheepsradio op basis van Morse telegrafie. Dat is nu al weer 32 jaar geleden. Wat vliegt de tijd. Toch leuk dat we dit soort oud nieuws nu gewoon op onze mobiele telefoontjes terug kunnen kijken.

Met dank aan Fred, PE3FS en Hans, PA0Q

 

2. Zelfbouw 30 meter band CW transceiver

De 30m band is een beetje een vergeten band. In SSB mag er niet gezonden worden. En CWers pakken óf 40m óf 20m. Maar 30m wordt nog wel eens overgeslagen. Niet door mij, want het is één van de banden waarop geen contests gehouden mogen worden en dus een toevluchtsoord voor het weekend (en tegenwoordig ook zelfs doordeweekse dagen) als je tenminste nog een normaal QSO wil maken. Voor CWers dus een leuke band om ragchew QSO’s te maken.

Voor de zelfbouwers doe ik hier verslag van een 30m CW transceiver die je geheel zelf kunt bouwen en nee, er is geen printje van. Het nadeel van een printje bestücken is dat je alleen maar de juiste onderdelen op de juiste plek moet plakken, zonder een idee te hebben wat je aan het doen ben en waar je in het project ben aangeland. Als hij het daarna niet doet, ben je hulpeloos want geen idee waar je moet beginnen met foutzoeken. Kitjes bouwen doen ze bij de JOTA ook, en dat helpt wel je soldeervaardigheden te verbeteren maar niet om inzicht te verkrijgen in wat je aan het maken ben.

Nieuwsgierig geworden? Lees dit inspirerende artikel verder op pagina 13 van RAZzies maandblad April 2024. En lees elders in deze 28 pagina’s tellende nieuwsbrief ook over een Test van de Quansheng UV K5 8, Opa Vonk met Smith diagrammen, Energie dashboard en PA3CNO’s Blog.

Met dank aan Frank, PA3CNO

 

3. Lezing door Gerhard PA5GF over LoRa in Deventer op 11 april

De locatie van de lezing in Deventer

Op donderdag 11 april is er bij VERON afdeling Deventer een lezing van Gerhard PA5GF over Lora. LoRa is een Long Range, Low Power Iot (Internet of Things) verbinding speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Eén LoRa-module kan meer dan 10 jaar data zenden op maar 2 batterijen. Hierdoor krijg je op een voordelige manier inzicht in jouw ‘dingen’.

De aanvang van deze leerzame lezing is om 20:00. En het adres is BData ICT Solutions, Hannoverstraat 3, 7418 BL Deventer. Zorg dat je op tijd binnen bent.

 

4. Barry G4SJH benoemd tot voorzitter IARU CEPT Frequency Management Working Group

In een recente vergadering van de CEPT Frequency Management Working Group is Barry Lewis G4SJH, in zijn IARU-rol, voor nog eens drie jaar benoemd tot voorzitter. In 2019 was hij al eerder benoemd. De vergadering nam ook nota van updates van T/R 61-01 die het tijdelijk werken in een bij de CEPT aangesloten land mogelijk maakt. Georgië treedt toe tot de regeling en er zijn redactionele wijzigingen om tegemoet te komen aan Australische vergunningswijzigingen en Canadese provinciale voorvoegsels.

Barry heeft ook zijn werk in de CEPT voor de 23cm-band voortgezet, naar aanleiding van de resultaten van WRC-23. Vrijwilligers van de IARU en RSGB beginnen ook met de voorbereidingen voor de ITU WRC-27, waar nog meer banden en onderwerpen van belang zijn voor radioamateurs.

Met dank aan Tom, PC5D

 

5. CATS, een nieuw Communicatie en Telemetrie Systeem

Bij onze vrienden van Hackaday lezen we dat CATS een nieuwe communicatie- en telemetriestandaard is bedoeld om de huidige Automatic Packet Reporting System (APRS) standaard te overtreffen. En dit willen ze bereiken door gebruik te maken van moderne, supergoedkope Frequency Shift Keying (FSK) zendontvangers in plaats van standaard FM-modules. Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar op het moment van schrijven is er een volledige open source softwarestack en referentiehardware voor zowel Raspberry Pi-gebaseerde gateway-apparaten als een STM32-gebaseerd mobiel apparaat.

Grappig feitje: CATS-pakketten worden Whiskers (snorharen) genoemd!

Vanuit radioperspectief gebruikt CATS ruwe FSK in plaats van de inefficiënte AFSK die door APRS wordt gebruikt. Een echt minpunt voor kanaalgebruik is de PTT-tijd; dit is de dode tijd rond een pakket welke APRS nodig heeft voor ‘keying up’ en ‘keying down’. De CATS-standaard is agressief met PTT-timing, waardoor het kanaal sneller kan beginnen met het verzenden van de gegevens.

Vergeleken met APRS is de baudsnelheid van het pakket verhoogd van 1200 baud naar 9600 baud. Andere belangrijke punten zijn het gebruik van LDPC codering voor voorwaartse foutcorrectie en data witwassen om eventuele burstfouten glad te strijken.

Met dank aan Tom, PC5D

 

6. OM Guglielmo in het PI4HAL Bulletin

Toen de 19e eeuw ten einde spoedde, waren alle elementen, om van de kabeltelegrafie over te stappen op de “draadlooze” aanwezig. Maar men aarzelde om deze laatste schrede te zetten. De pas verworven elektrische apparaten stonden nog in het begin van hun ontwikkeling en de kinderschoenen waren een beetje op de groei gekocht.

Het radiotijdperk kon zo worden binnen gestapt, maar de grote maatschappijen uit die dagen, General Electric, Siemens, Edison en Bell waren te druk bezig met het perfectioneren van gloeilampen, elektrische machines en wat verder maar op elektriciteit werkte om enige aandacht te besteden aan radio.

Het licht van Edison’s duizenden gloeilampen scheen hen in de ogen. Echter niet bij Markies Ingenieur Guglielmo Marconi………………

Op de bovenverdieping van zijn vaders villa was hij het, die het eerst een met een “radiozender” verbonden seinsleutel indrukte en een draadloze verbinding tot stand bracht. Door het indrukken van deze sleutel verbond Marconi de primaire van een Ruhmkorff-klos met een batterij. De hoogspanningswikkeling zat aan een vonkenbaan, waarvan de ene bol met een antenne verbonden en de andere aan aarde lag. De tussen deze twee bollen overspringende vonken veroorzaakten een veld, dat boven het aardoppervlak werd uitgezonden en een op enige afstand opgestelde ontvangantenne induceerde.

Je leest dit boeiende stuk geschiedenis verder vanaf pagina 36 in het PI4HAL Bulletin van April. En blader ook even de volle 52 pagina’s van deze nieuwsbrief door, want er staat nog veel meer leeswaardig materiaal in. Echt te veel om op te noemen.

Met dank aan Bert, PC4Y

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.